Praktische informatie

Kroegenlijst

En als vrijdagavond het licht dooft in Madurodam, zijn er in Den Haag nog tal van leuke plekken waar winnaars kunnen doorfeesten, verliezers hun verdriet kunnen wegdrinken en waar natuurlijk veel gepraat wordt over onderzoeksjournalistiek.

Vlak bij de Tweede Kamer op Het Plein zittten een paar leuke kroegen, maar wees voorbereid op veel jasje-dasje-ballen. Wel leuk om politici in het wild te spotten, al zijn die misschien juist op vrijdagavond de Hofstad ontvlucht. Verder heb je het Paard Cafe en het popcentrum Het Paard van Troje waar bands optreden, schuin tegenover De Grote Markt.

Op de Grote Markt zitten meer de hipster kroegen. Er wordt gefluisterd dat ze allemaal leuk zijn. En vlak daarbij zit biercafe Rootz.

Verder is cafe Schlemmer in de korte Houtstraat, nabij het Binnenhof een begrip. Huiskamer van veel journalisten en politici. En je hebt natuurlijk het bekende cafe De Posthoorn bij het Lange Voorhout, met ouderwetse gastvrijheid en gezelligheid, waar kunstenaars en journalisten elkaar treffen.

Ook heel leuk is cafe de Oude Mol in de Oude Mol straat. Wel heel klein dus snel vol, met vaak ook live optredens in het weekend. Je kunt erboven heerlijke tapas eten. En daarna afsluiten met een ijsje bij Florencia in de Torenstraat, al lukt dat alleen als je Madurodam voortijdig verlaat, want de salon sluit om 23.00 uur!

Dan is er voor de bier- en fish&chips fans onder ons ook een Fiddler op de Riviervismarkt en wie zich net iets buiten het echte centrum waagt, vindt op de Denneweg ook nog een paar leuke cafés.

(met dank aan Floor de Booys, voormalig hoofdredacteur Haags straatnieuws)

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk