Tipflits

Bijzondere training in traumaverslaggeving

imgres

Het Dart Centre of Journalism and Trauma, onderdeel van de Columbia Journalism School in New York, biedt sinds 1999 jaarlijks een training aan voor oorlogsjournalisten en professionals die veel te maken hebben met geweld en rampen.

De nieuwste editie van deze Ochberg Fellowship is van 18 tot 23 januari  2016 op Columbia University in New York City. Tot 28 september 2015 kun je solliciteren naar een plek voor deze bijzondere bijscholing. Je moet vijf jaar ervaring hebben als nieuwsproducer, fotograaf of journalist.

The Ochberg Fellowship is ontwikkeld voor ervaren journalisten die graag hun kennis over de menselijke psychologie en emotionele trauma’s willen vergroten en vaardigheden in hun specifieke vakgebied willen verbeteren.

In een week tijd worden cursisten bijgespijkerd door lezingen van leidinggevende trauma-experts. Daarnaast is er tijd voor discussie en het uitwisselen van ervaringen met vakgenoten.  The Fellowship is vernoemd in nagedachtenis van psychiater  Frank Ochberg, M.D., een pionier in traumaonderzoek en één van de oprichters van het Dart Centre of Journalism and Trauma.

 

DART

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk