Tipflits

Anatomie van een journalistiek ongeluk

images

In november 2014 publiceerde Rolling Stone een aangrijpend verhaal over een verkrachting op een Amerikaanse universiteit. Maar al binnen enkele dagen sloeg de twijfel toe: was het verhaal, in al zijn onthutsende detaillering, wel waar? Fact checking door andere media toonde aan dat de verkrachting niet daar en niet zo kon hebben plaatsgevonden.

Rolling Stone erkende dat hier journalistiek iets vreselijk fout gegaan was. En vroeg de Columbia School of Journalism om de zaak als buitenstaander uit te zoeken. Dat rapport is nu uit. En Rolling Stone trekt nu definitief en officieel het artikel terug.

“A Rape on Campus” zal je dus niet zo makkelijk meer terug vinden via Rolling Stone, maar wel een korte versie van het rapport, een interview met de makers plus een analyse van het onderzoek met handige links. Tezamen de anatomie van een journalistiek ongeluk. Waard te lezen als ethiek je lief is. Omdat fouten er ook zijn om van te leren.

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven van berichten die politieke partijen op hun websites of Facebook-pagina’s plaatsen? Stel dan notificaties in op PoliFLW. Via deze website zijn meer dan 600.000 nieuwsberichten van meer dan 800 nationale, regionale en lokale politieke partijen te vinden. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in energietransitie, hoogbouw of fietsinfrastructuur? Dan kan je eenvoudig instellen dat je direct, elk uur of eke zes uur een e-mail wil ontvangen over deze zoekwoorden. Ideaal voor betrokken bewoners, journalisten en belangenbehartigers!

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk