Cafe

VVOJ Café 23-3: Omgaan met anonieme bronnen

RyanAir

Gedegen en onthullend onderzoek staat of valt met je bronnen. En soms is het noodzakelijk om de identiteit van informanten geheim te houden om hen te beschermen tegen represailles. Denk alleen al aan het Watergate-schandaal, dat zonder anonieme bronnen waarschijnlijk nooit was onthuld. Maar ook recenter journalistiek spitwerk in Nederland, zoals de kwestie bij RyanAir, is ondenkbaar zonder anonieme bronnen. Toch ligt het gebruik van anonieme bronnen gevoelig in de journalistiek, zeker na pijnlijke affaire rond Perdiep Ramesar.

Wanneer moet je je bronnen anonimiseren, en welke alternatieve oplossingen zijn er? Wie maak je juist wel deelgenoot? En hoe voorkom je dat je je eigen geloofwaardigheid ondergraaft? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens het VVOJ Café op maandagavond 23 maart in Utrecht.

Sprekers:
– Hugo van der Parre en Bas de Vries (NOS), betrokken bij het onderzoek naar de handel en wandel van voormalig COA-baas Nurten Albayrak, mede gebaseerd op anonieme bronnen
– Bart Nijpels, maakte onthullende tv-uitzendingen over RyanAir, mede gebaseerd op anonieme bronnen.
– Jens van den Brink, media-advocaat en partner bij Kennedy Van der Laan.

Wanneer: maandagavond 23 maart, 20.00 uur (zaal open 19.30 uur)
Waar: De Kargadoor, Oudegracht 36 in Utrecht (tien minuutjes lopen vanaf Utrecht CS)
Toegang: gratis voor VVOJ-leden, niet-leden betalen 5 euro. Bij overaanmelding krijgen VVOJ-leden voorrang.

Lees hier meer over VVOJ Cafés.

 

Gerelateerde artikelen

cafe

In aanloop naar de uitreiking van De Loep zet de VVOJ verhalen van de longlist in de etalage. Journalisten Debora Votquenne en Karel Degraeve bevragen de collega’s naar hun onderzoeksmethodes.

cafe

Op vrijdagmiddag 8 april organiseert de VVOJ in Pakhuis de Zwijger een workshop beeldanalyse met twee journalisten van het ‘Visual Forensics’ team van de Washington Post.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk