VVOJ Vereniging

Wilco Dekker kandidaat bestuurslid

wilco dekkerWilco Dekker (1964, Oegstgeest) studeerde journalistiek aan de Academie voor de journalistiek in Kampen en werkte daarna bij het Nieuwsblad van het Noorden en bij het GPD. Sinds 1998 is hij werkzaam bij de Volkskrant, waar hij onder meer betrokken was bij onderzoeksprojecten rond topvrouwen, topinkomens en de bestuurlijke elite, via de Volkskrant Top 200.

Waarom Wilco Dekker zich kandidaat stelt
De journalistiek is, vergeleken met vroeger, moeilijker maar ook leuker geworden. Ware woorden van ‘krantenprofessor’ Piet Bakker, waarbij wat onderzoeksjournalistiek betreft ook ‘belangrijker’ aan kan worden toegevoegd. Terwijl de technologie voort raast, de ongelijkheid lijkt te groeien en er zorgelijke geluiden klinken over het democratisch bestel, is er steeds minder tijd, geld en ruimte voor echt diepgravende en onthullende journalistiek.

Dat vraagt om een sterke en slagvaardige VVOJ, die iedereen bijstaat die daaraan wil doen: van  grote en gevestigde media als de Volkskrant via veelbelovende en slimme initiatieven als Yournalism tot zzp’ers. Want goede onderzoeksjournalistiek roept machtige tegenkrachten op, waarbij je wel wat steun van een vereniging van deskundige en vastberaden collega’s kunt gebruiken.

Wilco is te bereiken via w.dekker@volkskrant.nl.

 

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk