Nieuws, VVOJ Vereniging

Vacature bijzonder hoogleraar onderzoeksjournalistiek opengesteld

Foto door Chiara Canullo Stefanelli-050

De komst van de bijzonder hoogleraar Onderzoeksjournalistiek is een stap dichterbij gekomen met de openstelling van de vacature door de Vrije Universiteit Amsterdam. Kandidaten kunnen tot uiterlijk 24 maart 2024 reageren.

De bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek is in 2023 ingesteld aan de VU Amsterdam op initiatief van de VVOJ. De leerstoel heeft betrekking op wetenschappelijk onderzoek naar het vergroten van de democratische relevantie van onderzoeksjournalistiek en de vertaling van de resultaten van dat onderzoek naar de journalistieke praktijk. Aan de leerstoel wordt een onderzoeksgroep verbonden die zal bestaan uit journalistieke experts en buitenpromovendi die in de gelegenheid worden gesteld om te promoveren naast hun onderzoeksjournalistieke werk.

De functie richt zich met name op de volgende aspecten van de onderzoeksjournalistiek: democratische relevantie en impact, nieuwe vertelvormen, digitale onderzoekstechnieken, kwantificeren van maatschappelijke opbrengst, transparantie en verantwoording, duurzame financiering en de veiligheid van de journalist. Eén van de eerste taken van de hoogleraar is het binnen een half jaar na zijn of haar aanstelling opstellen van een onderzoeksplan, een voorstel te doen voor het inrichten van een onderzoeksteam en een bijbehorende begroting op te stellen.

Vacature — Bijzonder hoogleraar Onderzoeksjournalistiek

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk