VVOJ Vereniging

Harm van den Berg kandidaat-bestuurslid

ATT00001

De Nederlandse Harm van den Berg (1946) is onderzoeksjournalist. Momenteel werkt hij als freelancer. Eerder was hij tien jaar actief bij Het Parool en ruim twintig jaar bij het NRC Handelsblad. Van den Berg onthulde als journalist verschillende spraakmakende schandalen, waaronder de paspoortaffaire, belangenverstrengeling bij de Staatsloterij en de sjoemelende VVD-staatssecretaris Evenhuis. Daarnaast schreef Van den Berg over de val van Srebrenica. Harm van den Berg gaf les aan de Postdoctorale Opleiding Journalistiek aan de Erasmus Universiteit en was enkele keren gastdocent aan de School voor Journalistiek in Utrecht (onderzoeksprojecten). Tegenwoordig is hij verbonden de Schrijversvakschool in Groningen.

Waarom Harm van den Berg zich kandidaat stelt
De vereniging heeft in de afgelopen twaalf jaar al veel bereikt en een behoorlijke positie verworven. Die moet en kan den ik flink worden versterkt. De VVOJ moet voor journalisten in het Nederlandse taalgebied dé club zijn voor onderzoeksjournalistiek. Voor inspiratie maar ook voor hulp en begeleiding.

Daar werkt de VVOJ nu al aan door de zogeheten café-bijeenkomsten en de conferentie – maar het zou wellicht nog individueler kunnen.Daartoe mag ook worden gekeken naar het trainingsprogramma. Ik vraag mij af of het handig of raadzaam is om dat uit te breiden. Ook moet er aandacht zijn voor wat er na de papieren krant aan mogelijkheden binnen bereik komt. Bovendien moeten we nadenken over onze oriëntatie in binnen- en buitenland, en dan met name binnen Europa.

De VVOJ maakt jongere collega’s enthousiast voor onderzoeksjournalistiek. De passie voor onderzoeksjournalistiek mag geen tijdelijke bevlieging zijn bij starters – daar hebben we niet zoveel aan. Daarin speelt de VVOJ een rol: die kan helpen de keus voor onderzoek te bestendigen.

De lobby richting diverse media, ten eerste de dagbladen, mag best intensiever worden. Het belang van de onderzoeksjournalistiek wordt bijna overal door hoofdredacties met de mond beleden. Maar in de praktijk laat men het er nogal eens bij zitten. De VVOJ is niet alleen een ontmoetingsplek, ook een werkplaats.

Maar, benadrukt Harm van den Berg, een nieuwe toekomst voor de VVOJ komt vooral tot stand in samenspraak met mede-bestuursleden én de directeur. ‘Het is aanmatigend om even snel te schetsen wat er moet gebeuren,’ stelt hij.

Harm is te bereiken via harmsvs@hotmail.com.

Gerelateerde artikelen

De komst van de bijzonder hoogleraar Onderzoeksjournalistiek is een stap dichterbij gekomen met de openstelling van de vacature door de Vrije Universiteit Amsterdam. Kandidaten kunnen tot uiterlijk 24 maart 2024 reageren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk