VVOJ Vereniging

Daan Marselis kandidaat bestuurslid

Daan MarcelisDaan Marselis (1983) werkte na zijn studie aan de  Hogeschool Windesheim voor een artsentijdschrift. Na drie jaar als verslaggever in loondienst wilde hij meer verdieping. Hij besloot zijn baan op te zeggen en ging verder als zelfstandig journalist. Sindsdien schreef hij veel reconstructies en achtergrondverhalen voor vakbladen in de zorg en voor kranten. Hij heeft een voorliefde voor ‘saaie processen en de mensen die zich daarmee bezig houden’. Daarnaast koestert hij grote verwondering over de ‘mannetjes’ die vaak aan het hoofd staan van vele organisaties. Het vindt het heerlijk om ze aan de tand te voelen. Naast zijn werk is hij coördinator van een maatjesproject voor asielzoekers van COC Nijmegen. In zijn vrije tijd is hij middenvelder in een laagste-klasse hockeyteam.

Waarom Daan Marselis zich kandidaat stelt
De (onderzoeks)journalistiek verandert. Bij de VVOJ heeft het geleid tot veel aandacht voor nieuwe technieken als datajournalistiek. Dat is inderdaad een belangrijke ontwikkeling, maar ik zou graag zien dat de vereniging ook meer ruimte geeft aan en stelling neemt in meer ethische discussies.

Denk bijvoorbeeld aan discussies rond het gebruik van anonieme bronnen, zoals nu actueel is. Ik wil me daar graag voor inzetten vanuit het nieuw te vormen bestuur.

De afgelopen jaren heb ik met veel plezier de VVOJ-café’s georganiseerd en tevens meegewerkt aan enkele jaarboeken van de VVOJ. Meer interesse in de vereniging had ik lange tijd niet. Dat veranderde afgelopen juni tijdens de Algemene Ledenvergadering ons in een bestuurscrisis stortte. Voor mij was de vereniging altijd een een plek op collega’s te ontmoeten en nieuwe ideeën op te doen. Dat mag als gevolg van deze crisis niet verloren gaan.

Daan is te bereiken via daanmarselis@gmail.com.

 

Gerelateerde artikelen

De komst van de bijzonder hoogleraar Onderzoeksjournalistiek is een stap dichterbij gekomen met de openstelling van de vacature door de Vrije Universiteit Amsterdam. Kandidaten kunnen tot uiterlijk 24 maart 2024 reageren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk