Cafe

Café 22 sept: Vergroot de impact van je verhaal – en wapen je voor een ‘communicatieoorlog’

22 september, Utrecht: Een speciaal journalisten-café in Utrecht over mediastrategie, contra-spin en de impact van je verhaal.

We – wetenschaps- en onderzoeksjournalisten – gaan niet over één nacht ijs als we een verhaal publiceren. Dagen, weken en maanden kost het soms om een maatschappelijke of wetenschappelijke kwestie tot de bodem uit te zoeken en uit een karrenvracht aan informatie een meeslepend verhaal te destilleren.

Maar dan begint het eigenlijk pas.

Wat als je onthullingen door iedereen worden genegeerd? Of wat als je bevindingen worden tegengesproken door spindoctors en woordvoerders van een belangenpartij? En je in een communicatieoorlog terecht komt? Voor je het weet, lig je zelf onder vuur.

Als journalist, of redactie, bepaal je meer dan ooit zelf de impact van je publicatie. Dat vraagt om een mediastrategie. Bedrijven, onderzoeksinstellingen, non-profit organisaties, en andere belangenpartijen wapenen zich tegen onwelgevallige berichtgeving. Hoe pareer je hun tegenaanval? Kortom, hoe vergroot je de impact van je publicatie?

Voor dit bijzondere Café slaan de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland (VWN) en de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) de handen ineen.

Sprekers:
Frank van Kolfschooten (wetenschapsjournalist, publiceerde over wetenschapsfraude in ‘Ontspoorde Wetenschap’, stelde onder andere het zelfplagiaat van de veel publicerende topeconoom Peter Nijkamp aan de kaak.
Rypke Zeilmaker (zelfstandig natuur/wetenschapsjournalist, blogger en fotograaf van de menselijke natuur in binnen- en buitenland, oogstte veel aandacht met een onderzoek naar de uitgaven van het Wereld Natuur Fonds)
Maryse Ducheine (onafhankelijk consultant & mediastrateeg, geeft strategie-, reputatie- en crisis-advies; oud-journalist bij NOS Journaal)

En:
Ton van der Ham (onderzoeksjournalist Zembla, winnaar De Loep, De Tegel)
Nienke Groenendijk (wetenschapsjournalist, auteur ‘De Vervlogen Droom’)

Wanneer: maandagavond 22 september, 20.00 uur (deur open om 19.30 uur)
Waar: Het Huis Utrecht, Boorstraat 107, 3513 SE Utrecht; tien minuutjes lopen van Utrecht Centraal (Routebeschrijving PDF)
Entree: Gratis voor leden van de VVOJ en de VWN. Niet-leden betalen 5 euro. Bij overaanmelding krijgen leden voorrang.

Aanmelden: Meld je aan met een mailtje naar cafe@vvoj.org. Als je lid bent van de VWN of de VVOJ, vergeet dat dan niet te vermelden.

Gerelateerde artikelen

cafe

Alle startende, jonge en aspirant-onderzoeksjournalisten opgelet! Donderdag 20 juni zal er weer een VVOJ Start Café plaatsvinden.

cafe

In aanloop naar de uitreiking van De Loep zet de VVOJ verhalen van de longlist in de etalage. Journalisten Debora Votquenne en Karel Degraeve bevragen de collega’s naar hun onderzoeksmethodes.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk