Tipflits

Handige EU-databases

DataHarvest 2014 is een mer á boire, een Fundgrube, een treasure trove, een kincslelet (en zo zijn er nog 20 andere vertalingen in officiële EU-talen) voor wie zoekt naar data en documenten over de Europese Unie, haar veertig agentschappen en haar lidstaten. Enkele op een rijtje:

European Environment Agency : AirBase, data over  luchtkwaliteit binnen de EU van de laatste 10 jaar. Zie onder andere hoe luchtkwaliteit veranderd is in de afgelopen jaren.

European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction: Op  27 mei komt het nieuwe overzicht, de Annual European Drug Report, met nieuwe cijfers over drug supply, drug use, gezondheidsaspecten. Er wordt minder heroine gebruikt, maar gebruik van synthetische drugs stijgt.

Interactive Terminology Europe, vertaalsite voor Europese terminologie

EU Open data portal: bijna 6600 datasets over de Europese Unie. Allemaal gratis te gebruiken (maar een handzaam register ontbreekt nog).

DataHarvest organisator Brigitte Alfter hoort graag welke Europese datasets journalisten graag nog meer zouden willen gebruiken. Zij is uitgenodigd om met de agentschappen om de tafel te gaan, om te zien wat er nog meer beschikbaar kan komen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Op de hoogte blijven van berichten die politieke partijen op hun websites of Facebook-pagina’s plaatsen? Stel dan notificaties in op PoliFLW. Via deze website zijn meer dan 600.000 nieuwsberichten van meer dan 800 nationale, regionale en lokale politieke partijen te vinden. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in energietransitie, hoogbouw of fietsinfrastructuur? Dan kan je eenvoudig instellen dat je direct, elk uur of eke zes uur een e-mail wil ontvangen over deze zoekwoorden. Ideaal voor betrokken bewoners, journalisten en belangenbehartigers!

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk