Jaarboek

Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2004: Voorwoord

Als er één plek is in de vereniging waar het VVOJ-principe ‘voor en door journalisten’ goed tot zijn recht komt, dan is het wel in het Jaarboek Onderzoeksjournalistiek. De redactie geeft er invulling aan door in vrije tijd stukken te verzamelen, zorgvuldig eindredactie te doen en auteurs op te porren achtergrondverhalen te schrijven bij hun gepubliceerde onderzoeken. De auteurs doen eraan mee, door hun bereidheid inzage te geven in hoe zij hun projecten hebben aangepakt. Hoofdredacteuren brengen hun toestemming voor hergebruik van de onderzoeksverhalen in. En de leden van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten dragen bij door een deel van hun contributie te bestemmen aan de uitgave van het boek.

En dat terwijl we allemaal concurrenten zijn. Is dat wel verstandig? Sommige journalisten menen van niet. Maar de VVOJ-leden in Nederland en Vlaanderen weten beter: concurreren en van elkaar leren gaan sámen. We wisselen immers alleen kennis uit over onderzoeken die al gepubliceerd zijn, niet waaraan we nog werken. En we delen niet onze bronnen, maar vertellen elkaar wel hoe je aan bronnen kunt komen. We verspreiden kortom onze kennis over journalistieke methoden en technieken, om zo ons mooie beroep op een hoger plan te krijgen. Of daar na één jaar al wat van terecht is gekomen mag de lezer beoordelen aan de hand van dit tweede VVOJ-Jaarboek Onderzoeksjournalistiek.

Namens het VVOJ-bestuur,

Marjan Agerbeek (voorzitter)
22 oktober 2004

Gerelateerde artikelen

De alweer vijftiende editie van het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek is vrijdag 6 april gepresenteerd tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. In deze jubileumuitgave een speciaal katern met kleurenfoto’s waarop ANP-fotografen een jaar onderzoeksjournalistiek in beeld brengen.
Voor haar Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017 zoekt de VVOJ een eindredacteur. Ben jij een ervaren bladenmaker? Heb je een scherpe eindredactionele blik? Ben je lid van de VVOJ en beschik je over de talenten die nodig zijn om een enthousiaste vrijwillige redactie te begeleiden? Lees dan vooral verder.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk