Jaarboek

Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2004: Voorwoord

Als er één plek is in de vereniging waar het VVOJ-principe ‘voor en door journalisten’ goed tot zijn recht komt, dan is het wel in het Jaarboek Onderzoeksjournalistiek. De redactie geeft er invulling aan door in vrije tijd stukken te verzamelen, zorgvuldig eindredactie te doen en auteurs op te porren achtergrondverhalen te schrijven bij hun gepubliceerde onderzoeken. De auteurs doen eraan mee, door hun bereidheid inzage te geven in hoe zij hun projecten hebben aangepakt. Hoofdredacteuren brengen hun toestemming voor hergebruik van de onderzoeksverhalen in. En de leden van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten dragen bij door een deel van hun contributie te bestemmen aan de uitgave van het boek.

En dat terwijl we allemaal concurrenten zijn. Is dat wel verstandig? Sommige journalisten menen van niet. Maar de VVOJ-leden in Nederland en Vlaanderen weten beter: concurreren en van elkaar leren gaan sámen. We wisselen immers alleen kennis uit over onderzoeken die al gepubliceerd zijn, niet waaraan we nog werken. En we delen niet onze bronnen, maar vertellen elkaar wel hoe je aan bronnen kunt komen. We verspreiden kortom onze kennis over journalistieke methoden en technieken, om zo ons mooie beroep op een hoger plan te krijgen. Of daar na één jaar al wat van terecht is gekomen mag de lezer beoordelen aan de hand van dit tweede VVOJ-Jaarboek Onderzoeksjournalistiek.

Namens het VVOJ-bestuur,

Marjan Agerbeek (voorzitter)
22 oktober 2004

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk