Jaarboek

Illegale Polen produceren daken van Vlaams justitiepaleis

Terzake, 4 maart 2004

Door Indra Dewitte

Vrij verkeer van mensen, geld en goederen, dat wil Europa. Natuurlijk heeft dat zijn voordelen. Maar ook de poort naar misbruik wordt wagenwijd opengezet. De sociale inspectie stel vast dat meer en meer mensen uit armere landen van de Europese Unie, én uit de nieuwe lidstaten in ons land komen werken aan hongerlonen. Dat kan semi-legaal met het zogenaamde E-101 formulier. Dit formulier bestaat eigenlijk al langere tijd, en is oorspronkelijk bedoeld om iemand tijdelijk tewerk te stellen in een andere lidstaat, zonder dat daarbij een hele administratieve papierwinkel van pas komt. Door de gaten in de huidige wetgeving, en het gebrek aan grensoverschrijdende samenwerking tussen de verschillende regeringen, is nog moeilijk na te gaan waar er sprake is van een vrije interpretatie van het document. Meestal wordt met de tijdelijkheid en de loonsgaranties soepel omgesprongen, zonder dat het opvalt. We trokken met de sociale inspectie naar de werf van het vroegere Cockerill. Daar worden nu de daken van het nieuwe paradepaardje van Antwerpen, het justitiepaleis, gemaakt. Door Belgen, maar vooral door Polen.

Gerelateerde artikelen

De alweer vijftiende editie van het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek is vrijdag 6 april gepresenteerd tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. In deze jubileumuitgave een speciaal katern met kleurenfoto’s waarop ANP-fotografen een jaar onderzoeksjournalistiek in beeld brengen.
Voor haar Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017 zoekt de VVOJ een eindredacteur. Ben jij een ervaren bladenmaker? Heb je een scherpe eindredactionele blik? Ben je lid van de VVOJ en beschik je over de talenten die nodig zijn om een enthousiaste vrijwillige redactie te begeleiden? Lees dan vooral verder.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk