Jaarboek

De waarheid van Robin van Persie

Voetbal International, week 18, 2004

Door Martijn Krabbendam en Taco van den Velde

Voetbal International brengt een dag-tot-dag reconstructie van het schimmige miljoenenspel rond de transfer van Feyenoord-aanvaller Robin van Persie (20). De manier waarop Van Persie naar de Londense topclub Arsenal vertrekt, wekt de woede van zowel PSV als het Spaanse Sevilla. Enkele Fragmenten.

De proloog

Begin april neemt PSV contact op met Feyenoord om kenbaar te maken dat de club Robin van Persie wil inlijven. Niet lang daarna meldt ook het Spaanse Sevilla zich bij Feyenoord. (…) Sevilla moet echter plaats nemen in de wachtkamer, zo laat technisch manager Mark Wotte weten. PSV is namelijk de eerste gegadigde om Robin van Persie over te nemen en is al in onderhandeling met Feyenoord. (…)

Donderdag 15 april

Antonio Fernández, bestuurslid internationale voetbalzaken van Sevilla, neemt contact op met Erwin Boonacker, de zaakwaarnemer van Robin van Persie. “Boonacker was zeer positief. We hebben een afspraak gemaakt om op maandag 19 april verder te praten. Dan vliegen we naar Nederland. (…)”
Diezelfde avond speelt Robin van Persie in Amsterdam mee met Feyenoord 2 tegen Ajax 2. Op de tribune ziet Steve Rowley, chief-scout van Arsenal, Robin van Persie de enige treffer maken van de Rotterdammers. (…)

16 april

(…) Later op de dag praat hij (RvP, red) samen met zijn vriend en vertrouwenspersoon Sietje Moush met Guus Hiddink en Frank Arnesen (PSV, red). De Rotterdammer (…) spreekt na afloop van een goed, open onderhoud. (…)

Een deur verder onderhandelen Frank Arnesen, Bob (Robins vader, red) van Persie en Erwin Boonacker over de zakelijke aspecten van de deal. (…) bij Bob van Persie en Erwin Boonacker rijzen toch de nodige twijfels. (…)

17 april

Feyenoord en PSV onderhandelen verder over de voorwaarden (…) Die constructie blijkt geen probleem. De clubs zijn er uit.

18 april

(…) Erwin Boonacker belt nog diezelfde avond (22.30 uur) naar Spanje. Fernandez: “Sevilla hoeft niet naar Rotterdam af te reizen, want Robin van Persie heeft geen trek in een Spaans avontuur. Bovendien zijn PSV en Feyenoord zo goed als akkoord.”
De Spanjaarden wantrouwen de woorden van Boonacker. Vanuit Nederland zijn ze op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen tussen PSV en Feyenoord en ook over de hoogte van de afkoopsom. Die is met een kleine drie miljoen euro veel lager dan het openingsbod van Sevilla. Wat is hier aan de hand?(…) “Wij komen toch naar Nederland”, meldt Fernandez (…).

Maandag 19 april

Om 18.05 uur landt op Schiphol een vliegtuig met aan boord Antonio Fernández en een Portugese FIFA-agent, die de transferzaken voor Sevilla begeleidt. (….) Rotterdam, waar het duo om 20.40 uur hun intrek neemt in het Hilton Hotel aan het Hofplein.
(…)
Op dat moment weet Robin van Persie nog steeds niet dat een delegatie van Sevilla in Nederland is. Sterker nog, hij is stomverbaasd wanneer hij hoort dat de Spanjaarden dolgraag met hem willen praten. “Ik had wel iets over Sevilla gehoord, maar niet dat het serieus zou zijn. (…)” Van de eerdere beweringen (…) dat de speler niet naar Spanje zou willen, blijkt dus weinig te kloppen.

(…) Boonacker houdt zich tegenover de Spaanse delegatie ondertussen van de domme en blijft de afspraak ontkennen. Fernandez en zijn Portugese metgezel zijn de wanhoop nabij. Komen ze nu wel of komen ze niet? (…) Uiteindelijk meldt zich iets na 22.00 uur toch een delegatie ‘Van Persie’ in het Hilton. Vader Bob, vriend en vertrouwenspersoon Sietje Moush en… Erwin Boonacker komen uiteindelijk naar het Hilton. “Ach, u kon toch nog komen, meneer Boonacker?”, reageert een cynische Fernandez.
(…)

20 april

Paniek in het Hilton. Fernandez: “Boonacker heeft de afspraak afgebeld.” (…) In Sevilla ontploft Monchi (hoogste technische baas van Sevilla, red) (…) stoom uit de oren. “Alles in Sevilla is van mij en na vanavond ook Robin van Persie. Ik kom naar Rotterdam.(…)” Het is een principekwestie geworden.
Als Monchi in het vliegtuig zit, raken die middag de onderhandelingen tussen PSV en Van Persie verrassend genoeg in een impasse. De deal wordt opgeblazen door Boonacker, de man die eerder had aangegeven dat alles zo goed als rond was. (…) PSV heeft sterk het idee dat Boonacker de interesse van Sevilla gebruikt om de club voor het blok te zetten. (…)

Het fiasco in Eindhoven zou normaal gesproken de weg weer vrij moeten maken voor Sevilla, maar merkwaardig genoeg gaat het verstoppertje spelen gewoon door. Nadat de inmiddels gearriveerde Monchi en Fernandez met veel pijn en moeite telefonisch een afspraak weten te maken via vader Bob van Persie, belt Boonacker die tien minuten later weer af.
(…)
Monchi is zwaar beledigd, Fernandez belt zich de rest van de avond een ongeluk. Tevergeefs.

21 april

(….) Monchi beseft inmiddels echter dat Van Persie nooit het wit-rood van Sevilla zal dragen. Wat ging er fout? “Haha, dat is niet de juiste vraag! Wat ging er niet fout?”, reageert hij. “De onderhandelingen waren een farce. (…) Op een gegeven moment hebben we gezegd: tot hier en niet verder. (…) Op dít moment is de deal van de baan.”
(…)
Erwin Boonacker legt uit dat Sevilla nooit een optie was. (…)

23 april

(…) speelt die middag plotseling wat anders. Arsenal, de club van Robins dromen, heeft zich gemeld. Op vrijdagmiddag worden Robin van Persie, Sietje Mouch, Bob van Persie en Erwin Boonacker in Londen ontvangen door trainer-coach Arsene Wenger, directeur David Dean en chief-scout Steve Rowley. Boonacker, later: “We zijn daar fantastisch ontvangen. (…)”
(…)

Zondag 25 april

(…)Wat het Rotterdams Dagblad op zaterdag al meldde, wordt die avond bij Studio Sport bevestigd: Robin van Persie speelt de komende vier jaar voor Arsenal.
(…)

Maandag 26 april

Het kamp Van Persie doorbreekt het stilzwijgen (…) En Bob van Persie: “(…) Steve Rowley zag Robin spelen bij Jong Ajax tegen Jong Feyenoord (…). Robin werd die wedstrijd uitgescholden, met bier overgoten en uiteindelijk kreeg hij nog klappen ook. Rowley was ervan onder de indruk hoe Robin daarmee omging. (…)”

Gerelateerde artikelen

De alweer vijftiende editie van het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek is vrijdag 6 april gepresenteerd tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. In deze jubileumuitgave een speciaal katern met kleurenfoto’s waarop ANP-fotografen een jaar onderzoeksjournalistiek in beeld brengen.
Voor haar Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017 zoekt de VVOJ een eindredacteur. Ben jij een ervaren bladenmaker? Heb je een scherpe eindredactionele blik? Ben je lid van de VVOJ en beschik je over de talenten die nodig zijn om een enthousiaste vrijwillige redactie te begeleiden? Lees dan vooral verder.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk