Jaarboek

Bouwfraude

Zembla, november 2001

Door Oscar van der Kroon en Jos van Dongen

In november 2001 zond het Nederlandse actualiteitenprogramma Zembla vier documentaires uit over fraude in de bouw. Het werd de aanzet tot een parlementaire enquête. Door onderlinge prijsafspraken hadden grote bouwbedrijven de overheid voor miljoenen benadeeld. Maar er werd ook gefluisterd dat rijksambtenaren met de bouwers onder één hoedje hadden gespeeld…

Enkele passages uit de tweede uitzending:

Oud-directeur Ad Bos van bouwbedrijf Koop Tjuchem in een schrijven aan Justitie: ‘Ik weet zeker dat het bij het betalen van steekpenningen gaat om bedragen van honderdduizenden guldens’.

(…)

Zembla: (…) een medewerker van Rijkswaterstaat die volgens meerdere bronnen al tientallen jaren wordt betaald door bouwbedrijven. Hij heeft bovendien een baan voor zijn zoon geregeld bij de firma Koop. Aan de telefoon verklaart hij: ‘Ik krijg jaarlijks tien kerstpakketten. Dat is in mijn sector gemeengoed. Van een reis naar het WK voetbal in Amerika kan ik mij niets herinneren. Wel heeft Koop mij met een privé-vliegtuig naar een voetbalwedstrijd in Liverpool gevlogen. Dat mijn zoon bij Koop werkt, lijkt mij niet relevant.’

(…)

Zembla: De onderzoeken naar corruptie besteedt Rijkswaterstaat uit aan KPMG. Dit bedrijf is ook de huis-accountant van Rijkswaterstaat.
Bestuurskundige A. Hoetjes: ‘Die route wordt niet alleen bij veel gemeentes, maar ook bij grote overheidsorganisaties en bij grote bedrijven bewandeld. Voordeel is dat de reputatie naar buiten in stand blijft. Grote nadeel is: het is, zoals dat heet, private justice (…) een afhandeling onder elkaar.’

(…)

Zembla: Volgens KPMG onderschat Rijkswaterstaat de problemen en worden medewerkers onvoldoende op hun gedrag aangesproken (…)
R. Pans, Secretaris Generaal Verkeer en Waterstaat: ‘Ik kan mij daar in het geheel niet herkennen (…) Ik heb het KPMG ook niet horen zeggen in uw uitzending.’

Bekijk de reportage op de website van Zembla hier.

Gerelateerde artikelen

De alweer vijftiende editie van het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek is vrijdag 6 april gepresenteerd tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. In deze jubileumuitgave een speciaal katern met kleurenfoto’s waarop ANP-fotografen een jaar onderzoeksjournalistiek in beeld brengen.
Voor haar Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017 zoekt de VVOJ een eindredacteur. Ben jij een ervaren bladenmaker? Heb je een scherpe eindredactionele blik? Ben je lid van de VVOJ en beschik je over de talenten die nodig zijn om een enthousiaste vrijwillige redactie te begeleiden? Lees dan vooral verder.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk