Jaarboek

Ahold: In de ban van een boekhoudschandaal

KRO Reporter, Het drama Ahold (boek), NRC Handelsblad

Het boekhoudschandaal bij Ahold leverde volop stof voor onderzoeksjournalistiek. Wat was hier gebeurd? Het tv-programma Reporter waagde zich als eerste aan een reconstructie. Freelance journalist Jeroen Smit, die voor deze productie als extra kracht was ingehuurd, besloot na de uitzending een boek te maken. Het boek van Smit lag al bij de drukker, toen NRC Handelsblad met een vierdelige terugblik op ‘Nederlands grootste bedrijfsschandaal’ kwam. Dat vraagt om een vergelijking. Jos Slats en Margot Smits (Reporter), Jeroen Smit, Joost Oranje en Jeroen Wester (NRC Handelsblad) over de door hen gevolgde methode, over samenwerking en over concurrentie.

Gerelateerde artikelen

De alweer vijftiende editie van het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek is vrijdag 6 april gepresenteerd tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. In deze jubileumuitgave een speciaal katern met kleurenfoto’s waarop ANP-fotografen een jaar onderzoeksjournalistiek in beeld brengen.
Voor haar Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017 zoekt de VVOJ een eindredacteur. Ben jij een ervaren bladenmaker? Heb je een scherpe eindredactionele blik? Ben je lid van de VVOJ en beschik je over de talenten die nodig zijn om een enthousiaste vrijwillige redactie te begeleiden? Lees dan vooral verder.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk