Kenniscentrum, Tipflits

See you in court…

Ooit willen weten of iemand (Amerikaan of niet) in de Verenigde Staten voor de rechter heeft gestaan? Kan zomaar eens van pas komen, die kennis. Het is na te zoeken, als je deze tips volgt van @margotwilliams (Pulitzer Prize winnaar, ex-Washington Post, ex-New York Times, nu NPR) op een listserv voor onderzoeksjournalisten van het Global Investigative Journalism Network:

“For many states, counties or cities, you are able to search court dockets or even case records online. Sometimes it is free of charge, but in many cases there is a fee and you have to sign up with a credit card.
One of the sites you can check for online records in each state is this free web site: CourtReference.com
http://www.courtreference.com (avoid the advertising box that says “public record search” that’s not free).
When you get to the state where the person may have lived or worked, choose from the “Find court resources by category” and look at “Search Court Case Records”. For example this is California:
http://www.courtreference.com/California-Court-Search-Records.htm
The site also has a directory of courts so you can get information on how to call the clerks if there is no online search there.
Also there is a lookup if you don’t know what county the city is in.”

Ook nog handig is http://www.pacer.gov/, (public access to court electronic records), de landelijke Amerikaanse court system internet data base. Aanmelden met je credit card geeft je een password. Je zoekt via een ‘keyword’, bijvoorbeeld iemands naam. Kosten per document dat je downloadt 10 dollarcent per pagina.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk