Kenniscentrum

VVOJ RO2013 verslag: Datajournalistiek, goed verhaal

Titel: Datajournalistiek: Veel gegevens, goed verhaal
Datum en tijd: 20 april 2013, 10:30 uur
Datum: Jerry Vermanen,
Aantal deelnemers: 25

Verslag: Lisa Hopman

Jong, snel en sexy. Jerry Vermanen (1984) studeerde eerst Industrieel Ontwerpen en deed vervolgens een master in Journalistiek & Nieuwe Media. Als datajournalist bij nu.nl maakt hij aantrekkelijke visualisaties. Hij houdt zijn publiek voor dat goed onderzoek staat of valt met goede informatie. Dus moet de journalist op zoek naar gegevens.

Vermanen noemt een aantal websites waar je die kunt vinden, zoals Statline. Vervolgens late men techniek los op die data. Dus moet je leren spreadsheets maken in Excel en leren scrapen, is zijn advies.

Het werkt als een toverspreuk. ‘Sesam, open u.’

Daarna gaat er een wereld voor je open: ‘Je kunt opeens vragen formuleren waarvan je niet wist dat je ze had.’

Vermanen heeft een aantal praktische adviezen, bijvoorbeeld over kleurgebruik in tabellen, opbellen naar het CBS, te lezen boeken, gratis tooltjes en bloggen. Wil je ze precies weten en de powerpointpresentatie nog eens nalezen, ga dan naar zijn website.

Je mag Vermanen ook bellen.

In de aankondiging van deze workshop staat een belofte: ‘Binnen een uur leer je de basisvaardigheden van datajournalistiek: data vinden, scrapen, verwerken en visualiseren.’ Maar na afloop kan ik nog even weinig, of veel, op dit gebied als ervoor.

‘Dit is jong, snel en hip’, herhaalt Vermanen voortdurend.

Ik zou misschien meer hebben aan een ouderwetse, langzame, saaie cursus spreadsheets maken in Excel of scrapen. En afgezien van het technische gedeelte vraag ik me af of dit verhaal niet te simpel is.

Bijvoorbeeld als Vermanen zijn publiek aanraadt: ‘visualiseer data in staafdiagrammen en grafieken, dan snap je ze beter.’ Voor open deuren heb ik geen toverspreuk nodig.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk