Kenniscentrum

VVOJ RO2013 verslag: Datajournalistiek, goed verhaal

Titel: Datajournalistiek: Veel gegevens, goed verhaal
Datum en tijd: 20 april 2013, 10:30 uur
Datum: Jerry Vermanen,
Aantal deelnemers: 25

Verslag: Lisa Hopman

Jong, snel en sexy. Jerry Vermanen (1984) studeerde eerst Industrieel Ontwerpen en deed vervolgens een master in Journalistiek & Nieuwe Media. Als datajournalist bij nu.nl maakt hij aantrekkelijke visualisaties. Hij houdt zijn publiek voor dat goed onderzoek staat of valt met goede informatie. Dus moet de journalist op zoek naar gegevens.

Vermanen noemt een aantal websites waar je die kunt vinden, zoals Statline. Vervolgens late men techniek los op die data. Dus moet je leren spreadsheets maken in Excel en leren scrapen, is zijn advies.

Het werkt als een toverspreuk. ‘Sesam, open u.’

Daarna gaat er een wereld voor je open: ‘Je kunt opeens vragen formuleren waarvan je niet wist dat je ze had.’

Vermanen heeft een aantal praktische adviezen, bijvoorbeeld over kleurgebruik in tabellen, opbellen naar het CBS, te lezen boeken, gratis tooltjes en bloggen. Wil je ze precies weten en de powerpointpresentatie nog eens nalezen, ga dan naar zijn website.

Je mag Vermanen ook bellen.

In de aankondiging van deze workshop staat een belofte: ‘Binnen een uur leer je de basisvaardigheden van datajournalistiek: data vinden, scrapen, verwerken en visualiseren.’ Maar na afloop kan ik nog even weinig, of veel, op dit gebied als ervoor.

‘Dit is jong, snel en hip’, herhaalt Vermanen voortdurend.

Ik zou misschien meer hebben aan een ouderwetse, langzame, saaie cursus spreadsheets maken in Excel of scrapen. En afgezien van het technische gedeelte vraag ik me af of dit verhaal niet te simpel is.

Bijvoorbeeld als Vermanen zijn publiek aanraadt: ‘visualiseer data in staafdiagrammen en grafieken, dan snap je ze beter.’ Voor open deuren heb ik geen toverspreuk nodig.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk