Kenniscentrum

Collega’s in de regio, het kán dus!

De onderzoeksploeg van Dagblad van het Noorden bestaat nu bijna twee jaar. Toen we begonnen hebben we van de hoofdredactie twee jaar gekregen om ons te bewijzen. Inmiddels zijn er vier verslaggevers van de regionale krant voor vrijgemaakt. Heeft onderzoeksverslaggeving bij onze krant bestaansrecht? Chef nieuwsdienst Jan Rozendaal doet op deze plek verslag van de ontwikkelingen. Hij hoopt op actieve lezers, die willen meedenken. Aflevering 23.

door Jan Rozendaal

We hebben ‘m: De Tegel. In de categorie onderzoeksjournalistiek. De reconstructie die Henk Blanken, Jantina Russchen en Bas van Sluis van de onderzoeksredactie, politieverslaggever Mick van Wely (allen Dagblad van het Noorden) en Arnoud Bodde en Goos de Boer van RTV Noord samen hebben gemaakt van de Facebookrellen in Haren, viel ook bij de jury van de Nederlandse Pulitzer als best in de smaak.

Uit het juryrapport: “Dat heb ik allemaal al in de krant gelezen”, zei een wandelende dame uit Haren op de dag dat de Commissie Cohen met haar bevindingen kwam. Gelijk had ze. De commissie deed er een half jaar over.

Zoveel tijd hadden RTV Noord en Dagblad van het Noorden niet nodig. Begin november komen ze met een reconstructie over onderschatting en onkunde. Met een gedetailleerde reconstructie laten journalisten van RTV en de krant zien welke reeks fouten leiden tot het meest besproken uit de hand gelopen feestje van het jaar. Het geblunder van politie en gemeentetop worden blootgelegd. Multimediaal voor televisie en krant. (einde citaat)

P3222608Natuurlijk waren we er allemaal bij donderdagavond in Den Haag, in de Koninklijke Schouwburg. En even dus het middelpunt van het Feest voor de beste journalistiek.Daar kon de Waldorf en Statler-act van Lidy Nicolasen van de Volkskrant in het balkon met Herman van der Zandt niet aan af doen. Ze vond het nodig om even de regionale journalistiek te schofferen. Het kwam er op neer dat er eigenlijk niks van deugde. Daarna kregen wij onze prijs. Tijdens de borrel daarna heb mevrouw Nicolasen nog geprobeerd te zoeken maar ik zag haar niet. Vreemd, want in een column schreef ze een dag later dat na afloop bleek dat ‘iedereen vond dat Mark Misérus had moeten winnen met zijn verhaal over de Rabowielerploeg’. Dat was dus in onze categorie onderzoek.

Hahaha. U kunt van mij aannemen dat wij bij de laatsten hoorden die de schouwburg verlieten. Want als wij helemaal naar de Randstad komen om een feestje te vieren, dan doen we ook ons best. En het gekke is, ik heb helemaal niemand gesproken die ons De Tegel misgunde. In tegendeel. Of het nu de hoofdredacteur van het ANP of NRC Handelsblad was, de directeur van de VVOJ of een hoogleraar journalistiek en heel veel collega’s – ook van de Volkskrant trouwens.

Uiteraard kwamen er via Twitter wat reacties los hier in het Noorden. Termen als ‘Randstedelijke arrogantie’ vlogen richting Amsterdam.

Lidy Nicolasen reageerde in twee privéberichten. Eentje waarin ze aangaf dat ze ons De Tegel niet misgunde.

‘Integendeel. Verschraling regionale pers Noorden veel minder, mede dankzij DvhN’.

Na de reacties van anderen, die privétweets natuurlijk niet kunnen meelezen, werd het venijniger: ‘Hou eens op. Ik heb het niet over jullie. Kijk eens naar de rest van Nederland’.

Ik voelde me ook geenszins aangesproken. Dagblad van het Noorden was voor het tweede achtereenvolgende jaar genomineerd voor De Tegel en warempel, deze keer winnen we winnen die prachtprijs.

Naar de collega’s van de andere regionale kranten wil ik zeggen: collega’s, het kan dus! Meedoen om de prijzen. Overal zijn tegels te lichten, en voor iedereen is dus een Tegel te winnen. Maar bovenal: het is prachtig werk!
Zet ‘m op.

Bekijk ook de pdf-bijlage Reconstructie verhaal Dagblad van het Noorden, een achtergrondverhaal over hoe de reconstructie tot stand is gekomen.

Wil je de reconstructie teruglezen, kijk achtereenvolgens hier:

Jan Rozendaal verwelkomt reacties op zijn verhaal. Reageren kan onderaan elk verslag, mits je ingelogd bent.

Je kunt Jan Rozendaal ook volgen op LinkedIn en Twitter, of persoonlijk mailen.

Lees de eerdere afleveringen in deze serie hier.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk