Kenniscentrum

Met de complimenten van Job

De onderzoeksploeg van Dagblad van het Noorden bestaat nu bijna twee jaar. Toen we begonnen hebben we van de hoofdredactie twee jaar gekregen om ons te bewijzen. Inmiddels zijn er vier verslaggevers van de regionale krant voor vrijgemaakt. Heeft onderzoeksverslaggeving bij onze krant bestaansrecht? Chef nieuwsdienst Jan Rozendaal doet op deze plek verslag van de ontwikkelingen. Hij hoopt op actieve lezers, die willen meedenken. Aflevering 22.

door Jan Rozendaal

Terwijl de collega’s zich op de redactie door 773 pagina’s van de rapporten van Job Cohen over de Facebookrellen in Haren lezen, roepen ze prettige teksten. “Hé, het staat er letterlijk in”, om vervolgens iets te vertellen over de (onduidelijke en verkeerde) strategie die de politietop en de burgemeester voerden in aanloop van 21 september. Naar dat verjaardagsfeestje dat ‘geen feestje is’.

Na nog een paar voorbeelden, staat iemand anders op. Zelfverzekerd: “Ja, het zou natuurlijk ook niet goed zijn als we nog zouden worden verrast. Dan hadden we ons werk niet goed gedaan.”

Het gaat over de reconstructie van de ProjectX-rellen in Haren (zie ook de twee voorgaande afleveringen op deze blog. Ja sorry hoor, maar het is nog al een ding voor ons). Het is een beetje de omgekeerde wereld: het rapport Cohen checken op ons verhaal.
En dan, pagina 16 van het hoofdrapport, het staat er écht:

‘Tenslotte vermelden wij hier dat het Dagblad van het Noorden op 3 november een uitstekende reconstructie van de gebeurtenissen publiceerde; slechts op enkele punten wijkt onze reconstructie, die op meer bronnen gebaseerd is, hiervan af. De belangrijkste is dat hooligans geen rol van betekenis hebben gespeeld. Uiteraard bevatten de deelrapporten van de commissie analyses en bevindingen die het Dagblad niet gemaakt heeft.’

De complimenten van Job Cohen en zijn commissie. Een hele alinea in het 400.000 euro kostende rapport. Gevaarlijk als ‘ze’ met complimenten strooien naar de pers?

Nou, vriend en vijand zijn het er over eens dat Cohen niet echt terughoudend is geweest in zijn kritiek. Vraag maar aan de hoofdcommissaris en de burgemeester. Zij kregen onderuit de zak. Net als in onze reconstructie overigens.

Een gemeenteraadslid van Gezond Verstand Haren gaat een dag later in de krant nog verder:

‘We zijn als gemeenteraad de baas, maar we zijn door dit rapport zes maanden monddood gemaakt. Het rapport heeft vier ton gekost. Nou, dat geld hadden we beter aan Dagblad van het Noorden en RTV Noord kunnen geven, want die waren veel sneller klaar en hadden het verhaal nog beter ook.’

Kortom: het bevestigt ‘na Cohen’ nog maar eens dat we er goed bij zaten met ons verhaal, begin november in Dagblad van het Noorden. Nog steeds terug te lezen op Dagblad van het Noorden en onder de editie van 2012 van De Tegel (en stem dan gerust op ons voor de publieksprijs door onderaan het artikel te liken of te tweeten. Bedankt alvast).

Hadden we het niet beter kunnen doen? Ja, natuurlijk. Over de hooligans. Wij schreven dat ze er waren (net als Cohen in zijn rapport); op Facebook en op 21 september in Haren. We voeren een hooligan op, die ook voor de rechter is geweest.

We hebben dagenlang gezocht naar aanknopingspunten voor georganiseerde relschoppers, zoals politie en burgemeester de dag na de rellen verklaarden. Een verhaallijn die helemaal is doodgecheckt en dát hadden we in onze reconstructie moeten opnemen.

Al wisten we – tegengewerkt door de officiële instanties – niet zeker dat wat we niet zagen, er ook niet was. Evenmin als Cohen nu overigens: “We hebben daarvoor geen aanwijzingen gevonden.”

Laat ik dan nu maar afsluiten met de conclusie dat wij als (regionale) journalistiek tot puik werk in staat zijn. Dat dit natuurlijk een reden is dat we (moeten blijven) bestaan, maar het fijn is als dat af en toe ook eens wordt bevestigd.

Jan Rozendaal verwelkomt reacties op zijn verhaal. Reageren kan onderaan elk verslag, mits je ingelogd bent.

Je kunt Jan Rozendaal ook volgen op LinkedIn en Twitter, of persoonlijk mailen.

Lees de eerdere afleveringen in deze serie hier.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk