Kenniscentrum

Feeststemming

De onderzoeksploeg van Dagblad van het Noorden bestaat nu bijna twee jaar. Toen we begonnen hebben we van de hoofdredactie twee jaar gekregen om ons te bewijzen. Inmiddels zijn er vier verslaggevers van de regionale krant voor vrijgemaakt. Heeft onderzoeksverslaggeving bij onze krant bestaansrecht? Chef nieuwsdienst Jan Rozendaal doet op deze plek verslag van de ontwikkelingen. Hij hoopt op actieve lezers, die willen meedenken. Aflevering 21.

door Jan Rozendaal

Zo, daar zijn we weer. In feeststemming. Voor het tweede jaar op rij is de onderzoeksclub van Dagblad van het Noorden, die komende april ook twee jaar bestaat, genomineerd voor De Tegel.

Vorig jaar ging het om de misstanden in de jacht. Een verhaal over hoe met gif en tamme dieren groepen mensen konden ‘jagen’ in Drenthe. We wonnen De Tegel niet (al zette een collega wel een gebruike stoeptegel als troost tegen de bureau’s van de genomineerden).

Dit jaar heeft de jury de reconstructie van de Facebookrellen in Haren, die we samen met de collega’s van RTV Noord hebben gemaakt, opgenomen in de nominaties. Apetrots ben ik natuurlijk op de zes collega’s Henk Blanken, Jantina Russchen, Bas van Sluis, Mick van Wely (allen DvhN) en Goos de Boer en Arnoud Bodde (beiden RTV Noord).

Ondanks het feit dat politie, justitie en gemeente geen enkele medewerking boden, wisten zij in ruim een maand tijd haarfijn vast te leggen wat er (vooral vooraf de rellen op 21 september) allemaal was gebeurd. En wat vooral niet. De verslaggevers concludeerden dat de maatregelen van politie en gemeente ‘te licht, te laat, ondoordacht en onuitvoerbaar’ waren.

Natuurlijk is vrijdag 8 maart de lakmoesproef als de Commissie Cohen haar rapport over de rellen in Haren presenteert. Erg benieuwd wat – en misschien wel of – Cohen toe te voegen heeft.

Grappig is trouwens dat de reconstructie ook is genomineerd voor de NL Awards, de jaarprijzen voor de regionale omroepen. Dat zou wat zijn: Dagblad van het Noorden die een NL Award wint.

Ja, maar waarom duurde het zo lang dat die nieuwe blog kwam?

Tja, de tijd is soort voorbijgevlogen. Nadat wij in november de reconstructie van de Facebookrellen publiceerden viel er een enorme druk van de club af.

Ik kan me voorstellen dat schrijvers dat herkennen als ze een boek af hebben. Je draait in het rond, weet eigenlijk niet wat je aan moet met alles wat je ziet en een nieuw groot onderzoek opstarten is wel het laatste waar je hoofd naar staat. Niet dat er niks is gebeurd. We hebben prachtige verhalen afgeleverd voor de kranten rond de jaarwisseling.

Van ‘Haren’ hebben we ook nog veel nieuwsplezier gehad. En alle collega’s hebben inmiddels ook langlopende zaken in de vingers.

Maar ‘Haren’ blijft ons bezighouden. In elk geval totdat de Commissie Cohen klaar is.

Jan Rozendaal verwelkomt reacties op zijn verhaal. Reageren kan onderaan elk verslag, mits je ingelogd bent.

Je kunt Jan Rozendaal ook volgen op LinkedIn en Twitter, of persoonlijk mailen.

Lees de eerdere afleveringen in deze serie hier.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk