Kenniscentrum

Trainingsdag regionale onderzoeksjournalistiek 2013

Op 20 april 2013 vond de derde trainingsdag regionale onderzoeksjournalistiek plaats. Lees een verslag hier.

 

Thema 2013

Vooruitblik op de gemeenteraadsverkiezingen 2014: Opgepast! Wij bijten ons vast!

Training Lokale OJ 2013_flyerIn de aanloop naar de verkiezingen worden de inwoners van de gemeenten overspoeld met plannen, campagnepraat en niet te vergeten: peilingen. Aan de lokale pers de taak dit allemaal te duiden. Maar hoe doe je dat? De trainingsdag op 20 april geeft het juiste gereedschap zoals van Sergio Boutkan met praktische tips over hoe een lokale stemwijzer te maken. Econoom Paul van der Cingel laat zien dat je geen raketgeleerde hoeft te zijn om je vast te bijten in (hyper) lokale verhalen met een economisch tintje. Jelke Bethlehem gaat in op het wel en wee van peilingen en Hugo Logtenberg laat kansen en (on)mogelijkheden zien van onderzoeksjournalistiek op lokaal/regionaal niveau. Jan-Roelof Visscher geeft handvatten voor het maken van een TV-onderzoeksitem en Ad van Liempt bezorgt historische bagage over onderzoek naar de gemeente. En áls het nieuwe bestuur dan aantreedt, kan aan de hand van de lessen van Eric Hennekam een doopceel gelicht worden om te zien wie er aan het roer van de gemeente komt te staan en welke banden politici hebben. Misdaadverslaggever Chris Klomp spreekt aan de hand van de volgende drie stellingen: (1) Journalistiek moet stoppen met opsporingsprogramma’s. Wij zijn geen verlengstuk van justitie (2) Verdachten dien je als journalistiek altijd te beschermen en (3) Misdaadverslaggevers moeten nieuws maken en duiden, niet zelf agentje spelen.

Programma (voorlopig)

Download het voorlopige programma in pdf

Training Lokale OJ Programma-voorlopig-20-04-2013

Datum
20 april 2013, 09:00-17:00 uur

Kosten
De kosten bedragen 27,50 euro per persoon.

Locatie
Hogeschool Utrecht

Inschrijven
De aanmelding is gesloten om  op 18 april om 12:00 uur.

Sprekerslijst
De sprekerslijst vind je hier.

Algemene informatie

Lees meer over de activiteiten van de werkgroep Lokale Onderzoeksjournalistiek, inclusief vorige trainingsdagen.

Onderzoeksjournalistiek is het naar boven halen van nieuws dat er zonder substantiële journalistieke inspanning niet zou zijn geweest. Het gaat dan om nieuwe feiten, maar ook het opnieuw interpreteren van al bestaande feiten.

Op de trainingsdag in het voorjaar van lokale en regionale onderzoeksjournalistiek krijgen journalisten van lokale en regionale media, en ( vooral) ook niet geschoolde journalisten of vrijwilligers, die die substantiële inspanning willen leveren, handvatten om daar een begin mee te maken en ermee verder te gaan.

Omdat in lokale/regionale nieuwsorganisaties vaak tijd, geld of die ambitie ontbreekt, komen tijdens de trainingsdag laagdrempelige, weinig tijdrovende en goedkope manieren aan bod om onderzoek te doen. De trainingsdag houdt rekening met verschillende niveaus.

Voor de ervaren journalisten die verdieping en verbreding van hun kennis en onderzoeksvaardigheden zoeken is de jaarlijkse grote VVOJ-conferentie in november.

Wil je verder nog iets vragen? Mail Marga Froon op het VVOJ secretariaat op secretariaat@vvoj.org.

 

De werkgroep lokale uitzoekjournalistiek wordt gesponsord door:

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk