Kenniscentrum

De draad weer oppakken na de zomer

De onderzoeksploeg van Dagblad van het Noorden bestaat nu een jaar. Toen we begonnen hebben we van de hoofdredactie twee jaar gekregen om ons te bewijzen. Inmiddels zijn er vier verslaggevers van de regionale krant voor vrijgemaakt. Heeft onderzoeksverslaggeving bij onze krant bestaansrecht? Chef nieuwsdienst Jan Rozendaal doet op deze plek tweewekelijks verslag van de ontwikkelingen. Hij hoopt op actieve lezers, die willen meedenken. Aflevering 19.

door Jan Rozendaal

Stel dat Dagblad van het Noorden géén apart team onderzoeksverslaggevers had gehad. Dan waren we dus doorgegaan zoals we in de zomer functioneerden. Achter het nieuws aan, tips natrekken – kortom: een focus tot hooguit de krant van zaterdag. Het was al half september dat ik me realiseerde dat we nog op onze zomerstand stonden.

Natuurlijk had iedereen wel een onderzoeksonderwerp lopen, maar de urgentie zat er niet echt op. Kwam ook door mij. De chef nieuwsdienst die z’n onderwerpen voor morgen, overmorgen en de krant van zaterdag bij de verslaggevers neerlegt.

De onderzoeksverslaggevers die waren ondergedompeld in de algemene verslaggeverij om de vakantieroosters vol te krijgen. Op zich natuurlijk niks mis mee, maar de onderzoeksonderwerpen raken te gemakkelijk op de achtergrond. En dat is nou net niet de bedoeling van ons project.

Dus zijn we net over de helft in september op een maandagavond bij elkaar gekropen bij een collega thuis. Lekker eten, beetje drank en plannen maken voor komende halfjaar.

Het goede nieuws is: plannen zat. Een project waar we meteen na de Olympische Spelen in Londen zijn begonnen is De weg naar Rio. We volgen elf jonge sporters uit Drenthe en Groningen die een serieuze kans maken om over vier jaar mee te doen aan de Spelen in Brazilië. Een judoka, zeiler, volleyballer, hockeyer, een kogelstoter… hoe ontwikkelen ze zich, waar trainen ze en hoe vaak? Het zal soms eens tegenzitten door blessure of afhaken van een sponsor.

Kortom: vier jaar lang volgen we ze. Niet dagelijks of wekelijks, maar met een zekere regelmaat om zo inzicht te krijgen in de mooie en minder mooie kanten van het leven van een jonge topsporter. Een document.

We hebben twee verhalen lopen in de gezondheidszorghoek, raakvlakken met onderwijs, cultuur en bestuur. Kortom: van alles weer wat.

En toen ging het een paar dagen later (op 21 september) mis in Haren. Flink mis. En opnieuw bewees de onderzoeksclub zijn waarde. Nadat de scherven waren opgeruimd hebben we contact gezocht met de collega’s van RTV Noord om gezamenlijk een reconstructie van de
gebeurtenissen te maken.

We hebben beide drie verslaggevers in de pot gedaan en samen wordt er nu gewerkt aan het complete verhaal. Realistisch? Medio april publiceerden wij onze reconstructie van het hoogwater in Noord-Groningen, vorige week (oktober 2012) kwam de Veiligheidsregio Groningen met haar evaluatie maar voegde nauwelijks iets toe aan het verhaal in Dagblad van het Noorden. Dus wij kunnen dat wel.

Ook samen met RTV Noord. Dat heeft de samenwerking over de totstandkoming van de kolencentrale in de Eemshaven wel bewezen. Verschil is dat op dat moment een tamelijk nieuwsdood onderwerp was, Haren blijft spelen. In de landelijke media en dus ook bij ons. Dat stelt de samenwerking misschien op de proef, waarvan overigens tot nu toe niets is gebleken. Samen zetten we in elk geval dubbel zoveel massa in om de klus – in gezwinde spoed – te klaren.

PS: Afgelopen week een collega op bezoek gehad van een andere krant die volgende maand met een onderzoeksteam gaat beginnen. Hij kwam rondneuzen en tips opdoen. Mooi. Weer paar collega’s er bij in de onderzoeksjournalistiek.

Jan Rozendaal verwelkomt reacties op zijn verhaal. Reageren kan onderaan elk verslag, mits je ingelogd bent.

Je kunt Jan Rozendaal ook volgen op LinkedIn en Twitter, of persoonlijk mailen.

Lees de eerdere afleveringen in deze serie hier.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk