Kenniscentrum

Verslag UJ2012: zoeken in sociale media

Titel: Zoeken in lokale media
Docent: Tonie van Ringelestijn
Moderator: Job van der Meer
Datum en tijd: 12 mei 2012, 10:30–11:30 uur

Tekst: Richel Bernsen

Dit verslag van de werkgroep is een toelichting op de bijgevoegde presentatie van Tonie van Ringelestijn, journalist, derde webblogger van Nederland en boeiende trainer.

Social media kan een journalist gebruiken voor verschillende onderdelen van zijn werk, bijvoorbeeld om te volgen wat er leeft onder een doelgroep, voor het vinden van nieuws, om mensen vinden te voor interviews, als promotie van de eigen artikelen en materiaal, voor (live) verslaggeving en voor het doen van onderzoek met hulp van het publiek.

De regels van het vak blijven gelden, zoals check je bron. Wees bij social media bijvoorbeeld alert op nepprofielen of gehackte profielen. Hoe controleer je dat? Door iemand te googlen en te bellen. Gebruik verschillende bronnen. Maak nooit een heel interview met social media. Bedenk ook dat nieuws op sociale media onbeschermd is. Anderen kunnen er even goed mee scoren.

Pas ook op voor privacy gevoelige informatie. Vraag nooit aan iemand een telefoonnummer in een tweet. Geef liever je eigen telefoonnummer. Of vraag iemand te vragen om je te volgen, dan kun je hem een direct message sturen (DM).

Denk ook aan het auteursrecht op materiaal. Foto’s op twitter, zijn niet rechtenvrij. Als je ze gebruikt riskeer je een boete. Vraag liever of je de foto kunt gebruiken met vermelding of link naar de auteur.

Als je een gevoelige tweet gebruikt kun je ervoor kiezen om een screenshot te maken als eventueel bewijs. Wees als journalist voorzichtig met retweets. Bedenk dat een retweet geen context heeft en wel onder jouw naam geretweet wordt.
De belangrijkste social media zijn Facebook (bijna 9 mln unieke bezoekers in Nederland per maand); Hyves (nog steeds ruim 5 mln unieke bezoekers); Twitter (ruim 4 mln. unieke bezoekers) en LinkedIn ( bijna 4 mln). Het is handig om als journalist een account te hebben op al deze netwerken.

Googleplus doet er voorlopig niet toe.

Facebook instructies met illustatie zijn te vinden in de bijgaande presentatie. Een korte samenvatting van de tips: Gebruik geavanceerd zoeken. Na het invoeren van een zoekterm (bijvoorbeeld Dedemsvaart) vind je in de linkerbalk filter mogelijkheden, bijvoorbeeld op personen, bedrijven, plaatsen, en vermelding in public posts.

Je kunt berichten sturen, maar stuur er vooral meerdere, want niet iedereen reageert.

Je kunt je op iemands berichten abonneren zonder vrienden te worden. Dat kan als een gebruiker de knop subscribe of abonneer heeft geactiveerd. De openbare informatie is dan zichtbaar.

Je kunt lijsten aanleggen met een selectie van personen, bijvoorbeeld collega’s of deskundigen etc.. Je kunt kiezen welke status de lijst krijgt (onder meer only me).

Wil je geen facebook-account aanmaken maar toch zoeken op facebook, dan kun je terecht bij: openstatussearch.com.

Instructies voor Hyves zijn ook te vinden in bijgaande presentatie. Het is een netwerk dat vooral gebruikt wordt in dorpen, en kleinere gemeenschappen. Dus verplicht account voor lokale en regionale journalisten. In Hyves kun je ook zoeken op woorden uit de profielen. Interessant om bijvoorbeeld mensen te vinden met bepaalde hobbies.

Linkedin, is een ideaal netwerk om specialisten te vinden of medewerkers van een organisatie. Als je de naam hebt is de volgende stap om het bedrijf te bellen en naar de persoon te vragen. Het is handig om een uitgebreid netwerk te hebben op LinkedIn.

Dan is de kans groter dat een persoon een connectie is in de 2e graad. In dat geval kun je de gedeelde connectie vragen om een introductie bij deze persoon. Lid worden van gebruikersgroepen. Die groepen zijn handig om vragen aan voor te leggen.

Twitter heeft eveneens een toepassing om geavanceerd te zoeken: https://twitter.com/#!/search-advanced. Je kunt er op trefwoorden zoeken en met het tussenvoegsel OR wordt er op meerdere trefwoorden gezocht. Je kunt ook op dit netwerk lijsten maken van je zoekresultaten.
Ben je op zoek naar ouder tweets, gebruik dan: topsy.com/advanced-search.

Om foto’s en video’s te zoeken zijn verschillende sites beschikbaar. Voor foto’s: www.Picfog.com (ook op locatie) www. Skylin.es (ook op locatie) www.topsy.com.
Voor video’s: www.youtube.com en www.twidvid.com
Probeer alle sites, want ze geven verschillende resultaten.

Wil je tweets volgen ook als je een dag niet twittert, gebruik dan: www.TheCadmus.com. De eerste keer aanmelden duurt lang, soms wel 20 minuten. De volgende keren gaan sneller.

Tweets kunnen geordend worden met www.tweetdeck.com. Gemaakte lijsten kunnen hier in verschillende kolommen geplaatst worden.

Nog vragen? Tonie is te bereiken via zijn website.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk