Kenniscentrum

RTL’tjes voor de continuïteit

De onderzoeksploeg van Dagblad van het Noorden bestaat nu een jaar. Toen we begonnen hebben we van de hoofdredactie twee jaar gekregen om ons te bewijzen. Inmiddels zijn er vier verslaggevers van de regionale krant voor vrijgemaakt. Heeft onderzoeksverslaggeving bij onze krant bestaansrecht? Chef nieuwsdienst Jan Rozendaal doet op deze plek tweewekelijks verslag van de ontwikkelingen. Hij hoopt op actieve lezers, die willen meedenken.

door Jan Rozendaal

Natuurlijk vinden wij dat we dat onderzoeksverslaggeving bestaansrecht heeft. Een stuk of 20 (!) goede producties in de krant, de Groninger Persprijs 2011 (met profiel Peter Rehwinkel van Jantina Russchen) en genomineerd voor De Tegel 2011 (Misstanden in de jacht van Bas van Sluis en Mick van Wely) als meest tastbare resultaten. Maar ja, is dat genoeg om volgend jaar het fiat van de hoofdredactie te krijgen door te gaan?

Onlangs hebben we met z’n vijven een avondje bij elkaar gezeten en onder het genot van lekker eten en drinken de balans opgemaakt. En, belangrijker, afspraken voor het komende halfjaar gemaakt.

Zo hebben we de onderwerpen verdeeld in twee verschillende snelheden. Naast de ‘gewone’ onderzoeksonderwerpen die weken tot maanden
kosten, hebben de verslaggevers RTL’tjes geadopteerd.

RTL’tjes zijn de kortlopende onderzoeken. Je zoekt een handvol cijfers bij elkaar en smeedt er een nieuwsverhaal omheen. Voorbeelden?

Welke boeken lenen we bij de bibliotheek? Waar bestaat het schoolzwemmen nog? Waar en wanneer kun je het goedkoopst (gratis?) trouwen? En wie doet dat dan? Welke gemeenten rekenen de hoogste precariorechten? Uiteraard doen wij dat dan in Drenthe en Groningen.

En dat valt overigens heus niet altijd mee als het om de snelheid gaat. Drenthe telt 12 gemeenten, Groningen 23 – voordat alle stadhuizen hun informatie prijs hebben gegeven, zijn we vaak wel een week of wat mailen en bellen verder. (Tips? Want wij vinden dat het eigenlijk te veel energie – en ergernis – kost en te lang duurt.)

Waarom dat RTL’tjes zijn? Collega Bas van Sluis was onlangs op een VVOJ-dag waar RTL deze werkwijze uit de doeken deed als ‘snelle onderzoeksjournalistiek’.

Doordat verslaggevers een aantal lang- en kortlopende onderwerpen in behandeling hebben, zijn we verzekerd van een (meer) continue stroom verhalen. Als mijn planning uitkomt, hebben we tot in de zomervakantie elke week tenminste één eigen productie in de krant. Dat kon minder.

Zoals al eerder gemeld hebben we De Kraker nog niet binnen. Daarom gaan we nu ook onze eigen krant beter scannen. Elke dag alle edities (6 stuks) scannen op zo’n klein bericht waarvan je denkt… als dat nou eens… En dan een mooie affaire of ontwikkeling blootleggen.

Daarnaast willen we onze onderzoeksverhalen nadrukkelijker als zodanig presenteren (ook een lesje van de collega’s van RTL) én eerder aansluiten bij actuele onderwerpen. Bij lopend nieuws waar ‘meer’ inzit, dat onderwerp opeisen als onderzoeksonderwerp. We mogen wel wat brutaler worden, vinden we zelf.

En ja, we hebben enkele prachtige, langlopende verhalen in de steigers gezet. Eentje dat zelfs járen gaat lopen. Deze zomer zullen we die onthullen.

Jan Rozendaal verwelkomt reacties op zijn verhaal. Reageren kan onderaan elk verslag, mits je ingelogd bent.

Je kunt Jan Rozendaal ook volgen op LinkedIn en Twitter, of persoonlijk mailen.

Lees de eerdere afleveringen in deze serie hier.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk