Cafe, Kenniscentrum

VVOJ Café: Het Kadaster gooit de luiken open

8 juni, 14.00 uur * Workshop en rondleiding hoofdkantoor Kadaster Apeldoorn (Volgeboekt)
Het duurde even, maar het is zover: na pakweg 180 jaar gooit het Kadaster de luiken open! Voorheen wisten bijna alleen klerken, notarissen en lieden van de vastgoedpenoze hun weg te vinden in de kolossale archieven; intussen gedigitaliseerd in imposante databanken. Maar nu heeft het kadaster besloten dat ook journalisten in het bovenstaande rijtje thuishoren.
Sinds 1832 beheert het Kadaster vastgoedgegevens en samenhangende rechten zoals eigendom en hypotheken, niet alleen voor huizen en bedrijfspanden, maar ook voor schepen, bruggen, luchtvaartuigen en ondergrondse netwerken. Een ‘mer à boire’ aan Open Data dus voor onderzoeksjournalisten. Het kadaster onderneemt de perestroika overigens met enig huiveren. Vandaar de keus om speciaal met de VVOJ een middag op het hoofdkantoor in Apeldoorn te arrangeren waarin Kadasterexperts vertellen hoe de schatkamers journalistiek zijn te exploreren. Ook Journalist van het Jaar 2011 Brenno de Winter is aanwezig om zijn ervaringen met het kadaster met ons te delen.

Het interactieve VVOJ-bezoek aan het Kadaster kent drie workshops, met als overkoepelend thema: “Een schat aan informatie!”

• De historische rijkdom van de kadastrale archieven
• Volg het spoor van individuen en objecten
• Zoek je weg in de totale database van het Kadaster

Bij de aanmelding geef je aan naar welke workshops je interesse uitgaat. Je kunt maximaal twee workshops volgen. Experts van het Kadaster beantwoorden tijdens dit programma voor VVOJ-leden vragen over kadastraal onderzoek. Geef voor het beste antwoord bij je aanmelding alvast aan waar je vraag over gaat. Meer informatie over de activiteiten van het Kadaster vind je op www.kadaster.nl

Programma:
13.30 – 14.00 uur ontvangst met koffie/thee
14.00 – 14.30 uur Inleiding
14.30 – 16.00 uur Workshops in 3 groepen en expertgesprekken
16.00 – 16.30 uur Café on tour: Kadaster-ervaringen van Brenno de Winter
16.30 – 16.45 uur Afsluiting
16.45 – 18.00 uur Borrel

Tijd en plaats: Vrijdag 8 juni, 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur), Kadaster, Hofstraat 110, Apeldoorn

Het Café is volgeboekt. De inschrijving is gesloten

Route: het veertien etages hoge kantoorgebouw De Grift ligt op loopafstand van station Apeldoorn. Automobilisten parkeren in de garage van De Oranjerie.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk