Cafe, Kenniscentrum

VVOJ Café: Het Kadaster gooit de luiken open

8 juni, 14.00 uur * Workshop en rondleiding hoofdkantoor Kadaster Apeldoorn (Volgeboekt)
Het duurde even, maar het is zover: na pakweg 180 jaar gooit het Kadaster de luiken open! Voorheen wisten bijna alleen klerken, notarissen en lieden van de vastgoedpenoze hun weg te vinden in de kolossale archieven; intussen gedigitaliseerd in imposante databanken. Maar nu heeft het kadaster besloten dat ook journalisten in het bovenstaande rijtje thuishoren.
Sinds 1832 beheert het Kadaster vastgoedgegevens en samenhangende rechten zoals eigendom en hypotheken, niet alleen voor huizen en bedrijfspanden, maar ook voor schepen, bruggen, luchtvaartuigen en ondergrondse netwerken. Een ‘mer à boire’ aan Open Data dus voor onderzoeksjournalisten. Het kadaster onderneemt de perestroika overigens met enig huiveren. Vandaar de keus om speciaal met de VVOJ een middag op het hoofdkantoor in Apeldoorn te arrangeren waarin Kadasterexperts vertellen hoe de schatkamers journalistiek zijn te exploreren. Ook Journalist van het Jaar 2011 Brenno de Winter is aanwezig om zijn ervaringen met het kadaster met ons te delen.

Het interactieve VVOJ-bezoek aan het Kadaster kent drie workshops, met als overkoepelend thema: “Een schat aan informatie!”

• De historische rijkdom van de kadastrale archieven
• Volg het spoor van individuen en objecten
• Zoek je weg in de totale database van het Kadaster

Bij de aanmelding geef je aan naar welke workshops je interesse uitgaat. Je kunt maximaal twee workshops volgen. Experts van het Kadaster beantwoorden tijdens dit programma voor VVOJ-leden vragen over kadastraal onderzoek. Geef voor het beste antwoord bij je aanmelding alvast aan waar je vraag over gaat. Meer informatie over de activiteiten van het Kadaster vind je op www.kadaster.nl

Programma:
13.30 – 14.00 uur ontvangst met koffie/thee
14.00 – 14.30 uur Inleiding
14.30 – 16.00 uur Workshops in 3 groepen en expertgesprekken
16.00 – 16.30 uur Café on tour: Kadaster-ervaringen van Brenno de Winter
16.30 – 16.45 uur Afsluiting
16.45 – 18.00 uur Borrel

Tijd en plaats: Vrijdag 8 juni, 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur), Kadaster, Hofstraat 110, Apeldoorn

Het Café is volgeboekt. De inschrijving is gesloten

Route: het veertien etages hoge kantoorgebouw De Grift ligt op loopafstand van station Apeldoorn. Automobilisten parkeren in de garage van De Oranjerie.

Gerelateerde artikelen

cafe

In aanloop naar de uitreiking van De Loep zet de VVOJ verhalen van de longlist in de etalage. Journalisten Debora Votquenne en Karel Degraeve bevragen de collega’s naar hun onderzoeksmethodes.

cafe

Op vrijdagmiddag 8 april organiseert de VVOJ in Pakhuis de Zwijger een workshop beeldanalyse met twee journalisten van het ‘Visual Forensics’ team van de Washington Post.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk