Kenniscentrum

Feestelijke bijdrage

Dagblad van het Noorden is op 1 april 2011 begonnen met onderzoeksteam. Inmiddels zijn er vier verslaggevers van de regionale krant zijn voor vrijgemaakt. Chef nieuwsdienst Jan Rozendaal doet op deze plek tweewekelijks verslag van de ontwikkelingen. Hij hoopt op actieve lezers, die willen meedenken.

door Jan Rozendaal

Zo! Het is tijd voor een feestelijke bijdrage. Weg met die bezuinigingen. Opzouten met de crisis-zus en ook met de crisis-zo. Dagblad van het Noorden-verslaggevers Bas van Sluis en Mick van Wely zijn genomineerd voor De Tegel.

Bas is een van onze onderzoeksverslaggevers. Samen met Mick, misdaadverslaggever van DvhN, heeft hij allerlei duistere praktijken in de Drentse jachtwereld aan het licht gebracht.

Mooi nieuws, goed verhaal ook. Drentse grondeigenaren die tegen een mooi bedragje hun grond beschikbaar stellen aan zakenlui die met andere zakenlui een ontspannen uitje zoeken in de provincie.

Handlanger zet ’s nachts wat tamme fazanten uit die urenlang stil blijven zitten omdat ze niet weten wat hen overkomt. En dan komen de mannetjesputters even lekker knallen, borrel drinken, wild eten en – na het afrekenen – weer naar huis. Ook werden roofvogels en andere dieren die het lokaas bedreigden op grote schaal vergiftigd. Alles voor een paar rotcenten.

Acht maanden hebben Bas en Mick nodig gehad om het verhaal rond te krijgen. Dat had er ook mee te maken omdat de politie het verzoek deed even te wachten met publiceren.

Ze wilden nog meer onderzoek doen om ook de mensen achter de schermen te kunnen oppakken. In deze deal werd exclusiviteit bedongen en zijn Mick en Bas ’s nachts mee op patrouille geweest. Mooi onderzoek. Met de neus op de feiten, zogezegd.

Dagblad van het Noorden is bijna een jaar bezig met de onderzoeksploeg en deze nominatie voor De Tegel is natuurlijk een prachtige beloning; een verjaardagscadeautje. Voor een redactie van een regionale krant die tegen de stroom in heeft durven kiezen om te investeren in kwaliteit van verslaggeving.

Daarom staat Dagblad van het Noorden met Bas en Mick nu tussen Jan Eikelboom & Esmaralda van Boon (ook uit Groningen trouwens) en Sander ’t Sas & Jan Born. Tussen de Arabische Lente en gekraakte voicemail van politici.

Onvergelijkbare grootheden? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat door de misstanden in de jacht aan de kaak te stellen staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) gaat bevorderen dat jagers voortaan alleen in hun eigen gebied mogen jagen. En de PvdA heeft het jagen op fazanten aan de orde gesteld.

Kortom: een verhaal dat iets te weeg heeft gebracht. Dat vinden jury’s over het algemeen belangrijk.

In elk geval schudden wij de winter met deze nominatie van ons af. Kom maar op met de zomer, op 16 april bij de uitreiking in Den Haag als het even kan.

Jan Rozendaal verwelkomt reacties op zijn verhaal. Reageren kan onderaan elk verslag, mits je ingelogd bent.

Je kunt Jan Rozendaal ook volgen op LinkedIn en Twitter, of persoonlijk mailen.

Lees de eerdere afleveringen in deze serie hier.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk