Kenniscentrum

Onderzoeksjournalistiek is een slijtageslag

Dagblad van het Noorden is op 1 april 2011 begonnen met onderzoeksteam. Inmiddels zijn er vier verslaggevers van de regionale krant zijn voor vrijgemaakt. Chef nieuwsdienst Jan Rozendaal doet op deze plek tweewekelijks verslag van de ontwikkelingen. Hij hoopt op actieve lezers, die willen meedenken.

door Jan Rozendaal

Onderzoeksjournalistiek is een slijtageslag. Dat blijkt wel uit de kerst- en oudejaarskranten en –tijdschriften. Nagenoeg geen enkel onderzoeksonderwerp siert de pagina’s aan het einde van het jaar.

De fut is er blijkbaar uit en dus vallen we met z’n allen terug op het gemakkelijkste, en vaak ook goede genre: het interview, door alle makers van stal gehaald. Als je als Bekende Nederlander geen krant of weekblad hebt gehaald, kun je voetstoots vaststellen dat je geen BN’er meer bent. Die andere tientallen stonden er allemaal in met tenminste 1 pagina; al dan niet gevangen in een thema.

Ook Dagblad van het Noorden hoor. Al persten we er in de laatste week nog eentje uit. Onder druk van de actualiteit, dat moet gezegd.

Op derde kerstdag verkondigde staatssecretaris Weekers (Financiën) via De Telegraaf dat er een einde moet komen aan de schimmige vaststelling van de WOZ-waarde van woningen. De waardebepaling, waarop ozb, eigenwoningforfait en waterschapslasten worden bepaald, moet volledig openbaar worden, vindt Weekers.

Dat kan inderdaad geen kwaad, waren wij inmiddels achter gekomen. Collega Jon van Schilt, ervaringsdeskundige met een verhoging dit jaar van de WOZ-waarde van zijn woning met dertig procent, heeft eind november een oproep in de krant gedaan aan lezers die te maken hebben met een grote WOZ waarde stijging of daling. Onder de kop: Huizenprijs omlaag, WOZ omlaag. Toch? Niet dus, bleek al snel uit de dik zeventig reacties van lezers.

‘De ondoorzichtigheid, waarmee de vaststelling van de uiteindelijke WOZ-waarde gepaard gaat, wil Dagblad van het Noorden ook in kaart brengen, schreven wij op 30 november.

De tweede helft van ons onderzoek, de reacties in kaart brengen en een enquête onder alle gemeenten in Drenthe en Groningen, liet even op zich wachten. Maar na de boodschap van Weekers hebben we de dag er na onze bevindingen gepubliceerd. Onder druk, maar meer dan verantwoord.

En goed werk, want landelijk nieuws vertaald naar ons Noorden.

Zo dus toch nog een fraai stukje onderzoeksjournalistiek op de valreep van 2011. Nu gaan wij ook uitblazen en pakken de draad in 2012 weer op.

Jan Rozendaal verwelkomt reacties op zijn verhaal. Reageren kan onderaan elk verslag, mits je ingelogd bent.

Je kunt Jan Rozendaal ook volgen op LinkedIn en Twitter, of persoonlijk mailen.

Lees de eerdere afleveringen in deze serie hier.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk