Kenniscentrum

Dagblad van het Noorden in Eindhoven

Dagblad van het Noorden begon eerder dit jaar met een onderzoeksteam. Drie verslaggevers van de regionale krant zijn ervoor vrijgemaakt. Chef nieuwsdienst Jan Rozendaal doet op deze plek tweewekelijks verslag van de ontwikkelingen. Hij hoopt op actieve lezers, die willen meedenken. Deel 12.

door Jan Rozendaal

Behoorlijk trots waren we wel, vrijdagochtend tijdens de opening van de VVOJ conferentie 2011. Drie keer noemde directeur Margot Smit Dagblad van het Noorden als goed voorbeeld.

Die twee dagen Eindhoven konden al niet meer kapot. Ook de reacties op de presentatie van de totstandkoming en verrichtingen tot nu toe van onze onderzoeksploeg, leverde veel bijval op van collega’s.

Goed voor de contacten en een aantal collega’s willen ‘dit’ ook. Diverse hoofdredacteuren kunnen de komende weken collega’s over de vloer krijgen met de vraag: Wij willen een onderzoeksploeg! Goede zaak. En (overtuigings)hulp uit Groningen is aangeboden.

Hier nog even het DvhN-verhaal in het kort:

Waarom hadden we het bedacht?
Hoofdredactie had lijn ingezet om een wat stevigere krant te maken. Eentje die zich onderscheidt, nieuws máákt en reuring veroorzaakt. Kortom: eigen onderzoek.
De drie verslaggeverschefs die de conferentie vorig jaar in Gent bezochten raakten overtuigd van de noodzaak van een onderzoeksploeg op de redactie. Ieder gooide één verslaggever in de pot en de krant had zijn onderzoeksploeg.

En inhoudelijk moest het hier om draaien.
Niet de krant van morgen, overmorgen of desnoods zaterdag. Maar HET VERHAAL! Daar draait het om.
Nieuws máken in plaats van brengen (Kijk je pagina’s maar een na: wat is uniek, eigen kopij? Schrikken hè!).
Onderscheiden, om de concurrentie af te troeven. De krant weer onmisbaar te maken. En reuring, zodat op elk verjaardagsfeestje in Groningen en Drenthe over De Krant wordt gepraat. “Heb je in’t Dagblad gelezen dat…”

En toen aan het werk.
We hebben team geformeerd van drie verslaggevers en hebben op een zaterdagavond, bij lid van de hoofdredactie thuis, onze oprichtingsvergadering afgesloten met een lijst van 60 onderwerpen. Daarvan zijn er uiteindelijk tien overgebleven als startkapitaal.
Alle verslaggevers nieuwsdienst, van cultuur tot economie en van gezondheid tot politie/justitie, en een aantal collega’s van andere redacties moesten voor einde jaar met onderzoeksvoorstel komen. Daarvoor een formulier ontwikkeld, zodat hij/zij er niet met een leuke volzin van af kon komen.

En dat leverde op?

– een stuk of tien unieke producties, waarvan een aantal in eerdere afleveringen is besproken
– via de VVOJ inspirerende en bemoedigende contacten en adviezen
– initiatief om samen met studenten journalistiek van Windesheim mooie, veel handen vragende producties te maken
– samenwerking met de collega’s van RTV Noord door samen een onderzoeksonderwerp (reconstructie besluitvorming kolencentrale RWE) op te pakken
– olievlekwerking op de redactie

Zijn we er dan?
Nee. De echte grote klapperrr! moet nog komen. Bij voorkeur een onderwerp dat ergens in de regio, heel klein nog, de kop op duikt en dan GROOT NIEUWS, met grote gevolgen blijkt te zijn.

Wij zijn met onze onderzoeksploeg zeker nog niet klaar. Met de inspiratie van Eindhoven, leggen wij de lat voor 2012 een stukje hoger. Voor alle andere redacties die ons voorbeeld willen volgen: zet ‘m op.

Jan Rozendaal verwelkomt reacties op zijn verhaal. Reageren kan onderaan elk verslag, mits je ingelogd bent.

Je kunt Jan Rozendaal ook volgen op LinkedIn en Twitter, of persoonlijk mailen.

Lees de eerdere afleveringen in deze serie hier.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk