Dagblad van het Noorden begon eerder dit jaar met een onderzoeksteam. Drie verslaggevers van de regionale krant zijn ervoor vrijgemaakt. Chef nieuwsdienst Jan Rozendaal doet op deze plek tweewekelijks verslag van de ontwikkelingen. Hij hoopt op actieve lezers, die willen meedenken. Deel 12.
door Jan Rozendaal
Behoorlijk trots waren we wel, vrijdagochtend tijdens de opening van de VVOJ conferentie 2011. Drie keer noemde directeur Margot Smit Dagblad van het Noorden als goed voorbeeld.
Die twee dagen Eindhoven konden al niet meer kapot. Ook de reacties op de presentatie van de totstandkoming en verrichtingen tot nu toe van onze onderzoeksploeg, leverde veel bijval op van collega’s.
Goed voor de contacten en een aantal collega’s willen ‘dit’ ook. Diverse hoofdredacteuren kunnen de komende weken collega’s over de vloer krijgen met de vraag: Wij willen een onderzoeksploeg! Goede zaak. En (overtuigings)hulp uit Groningen is aangeboden.
Hier nog even het DvhN-verhaal in het kort:
Waarom hadden we het bedacht?
Hoofdredactie had lijn ingezet om een wat stevigere krant te maken. Eentje die zich onderscheidt, nieuws máákt en reuring veroorzaakt. Kortom: eigen onderzoek.
De drie verslaggeverschefs die de conferentie vorig jaar in Gent bezochten raakten overtuigd van de noodzaak van een onderzoeksploeg op de redactie. Ieder gooide één verslaggever in de pot en de krant had zijn onderzoeksploeg.
En inhoudelijk moest het hier om draaien.
Niet de krant van morgen, overmorgen of desnoods zaterdag. Maar HET VERHAAL! Daar draait het om.
Nieuws máken in plaats van brengen (Kijk je pagina’s maar een na: wat is uniek, eigen kopij? Schrikken hè!).
Onderscheiden, om de concurrentie af te troeven. De krant weer onmisbaar te maken. En reuring, zodat op elk verjaardagsfeestje in Groningen en Drenthe over De Krant wordt gepraat. “Heb je in’t Dagblad gelezen dat…”
En toen aan het werk.
We hebben team geformeerd van drie verslaggevers en hebben op een zaterdagavond, bij lid van de hoofdredactie thuis, onze oprichtingsvergadering afgesloten met een lijst van 60 onderwerpen. Daarvan zijn er uiteindelijk tien overgebleven als startkapitaal.
Alle verslaggevers nieuwsdienst, van cultuur tot economie en van gezondheid tot politie/justitie, en een aantal collega’s van andere redacties moesten voor einde jaar met onderzoeksvoorstel komen. Daarvoor een formulier ontwikkeld, zodat hij/zij er niet met een leuke volzin van af kon komen.
En dat leverde op?
– een stuk of tien unieke producties, waarvan een aantal in eerdere afleveringen is besproken
– via de VVOJ inspirerende en bemoedigende contacten en adviezen
– initiatief om samen met studenten journalistiek van Windesheim mooie, veel handen vragende producties te maken
– samenwerking met de collega’s van RTV Noord door samen een onderzoeksonderwerp (reconstructie besluitvorming kolencentrale RWE) op te pakken
– olievlekwerking op de redactie
Zijn we er dan?
Nee. De echte grote klapperrr! moet nog komen. Bij voorkeur een onderwerp dat ergens in de regio, heel klein nog, de kop op duikt en dan GROOT NIEUWS, met grote gevolgen blijkt te zijn.
Wij zijn met onze onderzoeksploeg zeker nog niet klaar. Met de inspiratie van Eindhoven, leggen wij de lat voor 2012 een stukje hoger. Voor alle andere redacties die ons voorbeeld willen volgen: zet ‘m op.
Jan Rozendaal verwelkomt reacties op zijn verhaal. Reageren kan onderaan elk verslag, mits je ingelogd bent.
Je kunt Jan Rozendaal ook volgen op LinkedIn en Twitter, of persoonlijk mailen.
Lees de eerdere afleveringen in deze serie hier.