Kenniscentrum

Afrikaanse onderzoeksjournalistiek: de zwarte kant van de wereld

Idris Akinbajo (Next, FAIR Award 2011) laat zien uit hoe hij Afrika en de wereld onder de loep neemt vanuit Nigeria –met voor ons interessante resultaten.

Zijn onderzoek naar de uitverkoop van Nigeriaanse olievelden door een corrupte minister aan een obscuur bedrijf –deze reportage won dit jaar de FAIR Award en de Editors’ Courage Award- laat zien hoe, in Nigeria zelf, Shell wellicht nog een van de betere investeerders is. Akinbajo zal zijn workshop beginnen met wat
‘inside’ expertise over multinationals en corruptie in Afrika.

Vervolgens zal hij laten zien hoe de crowdsourcing website NigeriaPoliceWatch.com burgers in de gelegenheid stelt hun beklag te doen over corrupte en gewelddadige agenten. Sinds de oprichting vorig jaar schokt de website Nigeriaanse samenleving. Zal het politiemanagement en -optreden in het land erdoor verbeteren? Ook de vraag of we ook in Nederland meer met crowdsourcing zouden kunnen doen op het gebied van klachten van mensen ‘aan de onderkant’, komt aan de orde.

Dan komt de hamvraag. Hoe ziet ‘Afrika in Nederland’ er uit? Akinbajo heeft het plan om enkele weken in Nederland onderzoek te doen naar mensenhandel. Wat is nu precies het netwerk waardoor, bijvoorbeeld, Nigeriaanse vrouwen in de prostitutie in Europa terecht komen? Hoe komen we erachter welke hooggeplaatste structuren/personen -zowel in Nigeria als hier- erbij betrokken zijn? Welke rol spelen de vrouwen zelf? Als tweede verhaal op dit gebied wil hij ook graag zelf ‘undercover’ gaan als illegale migrant.

Op het eind van de workshop wordt geinteresseerde collega’s de mogelijkheid geboden verder met Idris Akinbajo te praten over mogelijke gezamenlijke onderzoeksprojecten.

De workshop wordt begeleid door Evelien Groenink van het Forum for African Investigative Reporters (FAIR, www.fairreporters.org).

Datum en tijd: volgt
Docent: Idris Akinbajo
Maximaal aantal deelnemers: volgt

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk