Kenniscentrum

Afrikaanse onderzoeksjournalistiek: de zwarte kant van de wereld

Idris Akinbajo (Next, FAIR Award 2011) laat zien uit hoe hij Afrika en de wereld onder de loep neemt vanuit Nigeria –met voor ons interessante resultaten.

Zijn onderzoek naar de uitverkoop van Nigeriaanse olievelden door een corrupte minister aan een obscuur bedrijf –deze reportage won dit jaar de FAIR Award en de Editors’ Courage Award- laat zien hoe, in Nigeria zelf, Shell wellicht nog een van de betere investeerders is. Akinbajo zal zijn workshop beginnen met wat
‘inside’ expertise over multinationals en corruptie in Afrika.

Vervolgens zal hij laten zien hoe de crowdsourcing website NigeriaPoliceWatch.com burgers in de gelegenheid stelt hun beklag te doen over corrupte en gewelddadige agenten. Sinds de oprichting vorig jaar schokt de website Nigeriaanse samenleving. Zal het politiemanagement en -optreden in het land erdoor verbeteren? Ook de vraag of we ook in Nederland meer met crowdsourcing zouden kunnen doen op het gebied van klachten van mensen ‘aan de onderkant’, komt aan de orde.

Dan komt de hamvraag. Hoe ziet ‘Afrika in Nederland’ er uit? Akinbajo heeft het plan om enkele weken in Nederland onderzoek te doen naar mensenhandel. Wat is nu precies het netwerk waardoor, bijvoorbeeld, Nigeriaanse vrouwen in de prostitutie in Europa terecht komen? Hoe komen we erachter welke hooggeplaatste structuren/personen -zowel in Nigeria als hier- erbij betrokken zijn? Welke rol spelen de vrouwen zelf? Als tweede verhaal op dit gebied wil hij ook graag zelf ‘undercover’ gaan als illegale migrant.

Op het eind van de workshop wordt geinteresseerde collega’s de mogelijkheid geboden verder met Idris Akinbajo te praten over mogelijke gezamenlijke onderzoeksprojecten.

De workshop wordt begeleid door Evelien Groenink van het Forum for African Investigative Reporters (FAIR, www.fairreporters.org).

Datum en tijd: volgt
Docent: Idris Akinbajo
Maximaal aantal deelnemers: volgt

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk