Kenniscentrum

GIJC 2011: Tips voor veilig webgebruik

Nog altijd is het een probleem: hoe maak je op veilige wijze gebruik van het internet bij je onderzoek? Drie experts laten (heel kort) hun licht over de kwestie schijnen.

door Margo Smit

Paul Myers, BBC
Gebruik docscrubber voor word documenten ? dat haalt allerlei verborgen informatie uit je documenten (hoe vaak je deze zin gewijzigd hebt voor hem op het web te zetten in word-vorm, bijvoorbeeld). Meer op: http://www.researchclinic.co.uk/

Sebastian Mondial (ex-ICT-er en freelance onderzoeksjournalist)
Met dank aan Janneke Donkerlo (freelancer in het publiek):
Gebruik passphrases in plaats van passwords! Drie of vier heel lange (of rare) woorden die je nergens anders voor gebruikt. Alleballenopsebastian, bijvoorbeeld.

Albrecht Ude (freelance onderzoeksjournalist ? presentatie op website Mulvad & Kaas)
Panopticlick helpt je uit te vinden welke sporen je browser achterlaat op het web. Probeer het maar eens. Meer tips van Ude staan hier.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk