Kenniscentrum

Journalistiek bedrijven vanuit je luie redactiestoel?

Sociale media als Twitter, Facebook en Flickr gelden in toenemende mate als informatiebron en voor journalisten. Voor het snelle nieuwsjagen, als wel meer diepgravende onderzoeksjournalistiek.

Tweetdecks stromen over van bruikbare tips, maar ook een hoop bagger. Hoe vind je in al die informatiestromen de juiste informatie? En nog belangrijker; hoe laat je deze informatie automatisch naar je toe komen?

Deze training biedt een overzicht van gratis tools die je real time een overzicht bieden van nieuwsfeiten, ooggetuige verslagen en foto- en videomateriaal. En toont filters die nieuws automatisch naar je toe laten komen.

Ook geeft de training een inleiding in openbare data mining tools, waarmee snelle analyses kunnen worden gemaakt. Daarnaast wordt tijdens de training Trendalyse gepresenteerd. Dit nieuwe journalistieke dashboard maakt onzichtbaar nieuws binnen sociale media als Twitter, Facebook en Hyves zichtbaar. Na het volgen van de training ben je in staat om sociale media op een snelle en intelligent manier voor je te laten werken.

Docent: Hille van der Kaa
Datum: volgt
Tijd: volgt
Maximum aantal deelnemers: volgt

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk