Kenniscentrum

Winnaars Daniel Pearl Awards 2011

Tijdens de GIJC 2011 zijn de winnaars bekend gemaakt van de jaarlijkse Daniel Pearl Awards. De Daniel Pearl Awards zijn een initiatief van het International Consortium of Investigative Journalists, een centrum dat onder andere onderzoek doet over internationaal criminele netwerken.

De vijfkoppige internationale jury kon kiezen uit 70 inzendingen afkomstig uit 30 landen. Er werden 7 finalisten genomineerd, van wie uiteindelijk één Amerikaanse en één internationale winnaar werd uitgeroepen.

In de categorie internationaal won het project Offshore Crime, Inc. Dit winnende onderzoek liet zien hoe oost-Europese criminelen en corrupte politici hun toevlucht zochten tot het buitenland voor witwaspraktijken, fraude, belastingontduiking en drugs- en wapenhandel.

Het Amerikaanse winnende journalistieke onderzoek was afkomstig van Mimi Chakarova en het Center for Investigative Reporting. Met The Price of Sex liet fotojournalist Chakarova zien hoe ondergrondse criminele netwerken functioneerden en vertelde gedetailleerd over de ervaringen van oost-Europese vrouwen die in de gedwongen prostitutie zaten.

Beide winnaars krijgen een cheque van 5.000 dollar. De finalisten krijgen elk 1.000 dollar.

Finalisten:
• NPR, Radio Canada/CBC, and Swiss TV TSI: Tamiflu, een onderzoek over het besluitvormingsproces van de Wereldgezondheidszorg n.a.v. de varkensgriep en de H1N1 griep.
• Michael Smith, Bloomberg Markets Magazine: Lethal Commerce. Dit onderzoek volgde de verhalen van verarmde slachtoffers, makelaars en dokters m.b.t. orgaanhandel in Latijns-Amerika
• Sarah Stillman: The Invisible Army. Onderzoek over het lot van 70.000 laaggeschoolde buitenlandse arbeiders op Amerikaanse militaire bases in Afghanistan en Irak.
• Anna Schecter and Brian Ross, ABC News: Peace Corps, Trust Betrayed. Een onderzoek over hoe het Vredeslegioen vrijwilligers misbruikt nadat ze het slachtoffer van seksuele misdrijven werden tijdens hun functie.
• Forum for African Investigative Reporters: Pirates, Smugglers and Corrupt Tycoons. Dit onderzoek legde tal van criminele activiteiten bloot bij Afrikaanse ontwikkelingsprojecten.

Lees hier meer informatie over de Daniel Pearl Awards.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk