Kenniscentrum

Winnaars Daniel Pearl Awards 2011

Tijdens de GIJC 2011 zijn de winnaars bekend gemaakt van de jaarlijkse Daniel Pearl Awards. De Daniel Pearl Awards zijn een initiatief van het International Consortium of Investigative Journalists, een centrum dat onder andere onderzoek doet over internationaal criminele netwerken.

De vijfkoppige internationale jury kon kiezen uit 70 inzendingen afkomstig uit 30 landen. Er werden 7 finalisten genomineerd, van wie uiteindelijk één Amerikaanse en één internationale winnaar werd uitgeroepen.

In de categorie internationaal won het project Offshore Crime, Inc. Dit winnende onderzoek liet zien hoe oost-Europese criminelen en corrupte politici hun toevlucht zochten tot het buitenland voor witwaspraktijken, fraude, belastingontduiking en drugs- en wapenhandel.

Het Amerikaanse winnende journalistieke onderzoek was afkomstig van Mimi Chakarova en het Center for Investigative Reporting. Met The Price of Sex liet fotojournalist Chakarova zien hoe ondergrondse criminele netwerken functioneerden en vertelde gedetailleerd over de ervaringen van oost-Europese vrouwen die in de gedwongen prostitutie zaten.

Beide winnaars krijgen een cheque van 5.000 dollar. De finalisten krijgen elk 1.000 dollar.

Finalisten:
• NPR, Radio Canada/CBC, and Swiss TV TSI: Tamiflu, een onderzoek over het besluitvormingsproces van de Wereldgezondheidszorg n.a.v. de varkensgriep en de H1N1 griep.
• Michael Smith, Bloomberg Markets Magazine: Lethal Commerce. Dit onderzoek volgde de verhalen van verarmde slachtoffers, makelaars en dokters m.b.t. orgaanhandel in Latijns-Amerika
• Sarah Stillman: The Invisible Army. Onderzoek over het lot van 70.000 laaggeschoolde buitenlandse arbeiders op Amerikaanse militaire bases in Afghanistan en Irak.
• Anna Schecter and Brian Ross, ABC News: Peace Corps, Trust Betrayed. Een onderzoek over hoe het Vredeslegioen vrijwilligers misbruikt nadat ze het slachtoffer van seksuele misdrijven werden tijdens hun functie.
• Forum for African Investigative Reporters: Pirates, Smugglers and Corrupt Tycoons. Dit onderzoek legde tal van criminele activiteiten bloot bij Afrikaanse ontwikkelingsprojecten.

Lees hier meer informatie over de Daniel Pearl Awards.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk