Kenniscentrum

Scoop ’n Spoon: Café-journalistiek en mensen managen

Is Jaap den Ouden een journalist? Zelf weet hij het niet precies. Het is in ieder geval een discussie die hij liever niet aan gaat. Wat we wel van hem weten is dat hij de opzetter is van de pilotwebsite woerden.dichtbij.nl. Een nieuwswebsite gemaakt door en voor inwoners van Woerden.

door Bart van Pagée

Het idee achter de site is om op regionaal niveau een nieuwspagina te realiseren met ondernemers en bewoners die ‘elkaar onderling kunnen helpen met het realiseren van hun doelen en bovendien de mensen de mogelijkheid geeft te praten over zaken die zij relevant vinden,’ zo lees je op de website van dichtbij.nl, dat overigens onderdeel uitmaakt van de Telegraaf Media Group.

Een paar jaar geleden Den Ouden een ‘redactie’ in een café in Woerden.

Daar liet hij mensen om zich heen weten dat ze hem konden bereiken wanneer ze iets hadden wat van belang zou zijn voor de website.

Tezamen met de tweets en blogs van andere Woerdenaren bouwde hij zo een netwerk op en promoveerde den Ouden van een journalist met een laptop en een identiteitscrisis naar een volwaardige ‘community manager’.

Dat klinkt misschien allemaal een beetje vaag, maar het houdt eigenlijk in dat hij met zijn netwerk en als aanspreekpunt mensen die iets te vertellen hadden de mogelijkheid gaf om dat te delen met de gemeenschap.

Naarmate de tijd vorderde groeide de populariteit van de site en het aantal mensen die ervoor schreven. Wat je overhoud is een nieuwswebsite of nieuwsblog waar mensen kunnen reageren en discussiëren over dat wat er speelt in het dorp.

Deze enigszins nieuwe vorm van journalistiek werkt volgens Den Ouden erg goed op regionaal niveau. De les uit de masterclass is eigenlijk dat het volgens hem als ‘Mojo’ (Moderne Journalist) absoluut een meerwaarde om op zo’n manier dichtbij de burger te staan.

Als iemand die betrokken is, kan fungeren als een soort social worker en gebruik maakt van mensen om zich heen waarmee de zoektocht naar de scoop opeens een stuk simpeler zou moeten worden.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk