Kenniscentrum

Scoop ’n Spoon: Café-journalistiek en mensen managen

Is Jaap den Ouden een journalist? Zelf weet hij het niet precies. Het is in ieder geval een discussie die hij liever niet aan gaat. Wat we wel van hem weten is dat hij de opzetter is van de pilotwebsite woerden.dichtbij.nl. Een nieuwswebsite gemaakt door en voor inwoners van Woerden.

door Bart van Pagée

Het idee achter de site is om op regionaal niveau een nieuwspagina te realiseren met ondernemers en bewoners die ‘elkaar onderling kunnen helpen met het realiseren van hun doelen en bovendien de mensen de mogelijkheid geeft te praten over zaken die zij relevant vinden,’ zo lees je op de website van dichtbij.nl, dat overigens onderdeel uitmaakt van de Telegraaf Media Group.

Een paar jaar geleden Den Ouden een ‘redactie’ in een café in Woerden.

Daar liet hij mensen om zich heen weten dat ze hem konden bereiken wanneer ze iets hadden wat van belang zou zijn voor de website.

Tezamen met de tweets en blogs van andere Woerdenaren bouwde hij zo een netwerk op en promoveerde den Ouden van een journalist met een laptop en een identiteitscrisis naar een volwaardige ‘community manager’.

Dat klinkt misschien allemaal een beetje vaag, maar het houdt eigenlijk in dat hij met zijn netwerk en als aanspreekpunt mensen die iets te vertellen hadden de mogelijkheid gaf om dat te delen met de gemeenschap.

Naarmate de tijd vorderde groeide de populariteit van de site en het aantal mensen die ervoor schreven. Wat je overhoud is een nieuwswebsite of nieuwsblog waar mensen kunnen reageren en discussiëren over dat wat er speelt in het dorp.

Deze enigszins nieuwe vorm van journalistiek werkt volgens Den Ouden erg goed op regionaal niveau. De les uit de masterclass is eigenlijk dat het volgens hem als ‘Mojo’ (Moderne Journalist) absoluut een meerwaarde om op zo’n manier dichtbij de burger te staan.

Als iemand die betrokken is, kan fungeren als een soort social worker en gebruik maakt van mensen om zich heen waarmee de zoektocht naar de scoop opeens een stuk simpeler zou moeten worden.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk