Kenniscentrum

Dieptescherpte, camjo in de dorpsstraat

Vroeger werd een verslaggever op pad gestuurd met een cameraman. Tegenwoordig zijn verslaggevers steeds vaker camjo. Ulrike Nagel werkt bij RTV Utrecht en de nieuwsredactie daar is binnen een half jaar omgeschakeld van een verslaggever met cameraman naar camjo.

Door Anjuli Veltman

Wat begon als een bezuiniging bracht toch aardig wat kosten met zich mee, want iedereen moest ineens een eigen camera. Alle verslaggevers volgden ook een intensieve cursus.

‘Een absolute aanrader’, aldus Nagel. ‘Het was erg inspirerend. In twee weken tijd leerden we alle ins en outs. Door veel te doen en goede feedback te krijgen’.

Lokale en regionale omroepen hebben het vaak zwaar, vooral op het gebied van geld maar zo’n cursus is de investering dubbel en dwars waard, verzekert Nagel ons.

Als camjo moet je uiteraard alles zelf regelen, zowel het beeld als de inhoud van je reportage.

En dan komt de technische kant om de hoek kijken. Het aanbrengen van een zendertje bijvoorbeeld. Dat werd hiervoor door de cameraman gedaan, nu doet Nagel het zelf. Ze merkt dat het een voordeel kan zijn: het breekt het ijs. Je kunt iemand op zijn gemak stellen of even wat dingen navragen.

Bij RTV Utrecht zijn er per dag vijf à zes verslaggevers. De uitzendingen moeten worden gevuld, alle reportages worden uitgezonden dus het moet perfect zijn. Een goede voorbereiding is daarbij essentieel.

Voor elke reportage moet van te voren goed worden nagedacht over een aantal dingen. De reportage moet een hoofdpersoon hebben, eventuele nevenpersonages, een locatie en je moet nadenken over de handelingen die verricht worden.

Daarnaast moet je zorgen dat je soundbytes hebt en hoe je verhaal eruit moet zien qua scènes. Het begin- en eindshot zijn het belangrijkst, die moeten boeiend zijn.

Om te voorkomen dat je er tijdens de montage achter komt dat je eigenlijk wat shots mist, is er een vuistregel. Per handeling moet je minstens zes shots draaien.

Nagel geeft als voorbeeld een schrijvend persoon. De zes shots zijn dan als volgt: een close-up van de handen, een close-up van de ogen, een totaalshot, een over the shoulder, een cut away en een creatief shot.

Over dat creatieve shot wordt vaak het langst nagedacht. Het kan wel eens helpen om de camera van het statief te halen. Zet hem op ‘tafelhoogte’ of op de grond. Niets zo leuk als een paar voeten die door de sneeuw lopen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk