Kenniscentrum

Dieptescherpte, camjo in de dorpsstraat

Vroeger werd een verslaggever op pad gestuurd met een cameraman. Tegenwoordig zijn verslaggevers steeds vaker camjo. Ulrike Nagel werkt bij RTV Utrecht en de nieuwsredactie daar is binnen een half jaar omgeschakeld van een verslaggever met cameraman naar camjo.

Door Anjuli Veltman

Wat begon als een bezuiniging bracht toch aardig wat kosten met zich mee, want iedereen moest ineens een eigen camera. Alle verslaggevers volgden ook een intensieve cursus.

‘Een absolute aanrader’, aldus Nagel. ‘Het was erg inspirerend. In twee weken tijd leerden we alle ins en outs. Door veel te doen en goede feedback te krijgen’.

Lokale en regionale omroepen hebben het vaak zwaar, vooral op het gebied van geld maar zo’n cursus is de investering dubbel en dwars waard, verzekert Nagel ons.

Als camjo moet je uiteraard alles zelf regelen, zowel het beeld als de inhoud van je reportage.

En dan komt de technische kant om de hoek kijken. Het aanbrengen van een zendertje bijvoorbeeld. Dat werd hiervoor door de cameraman gedaan, nu doet Nagel het zelf. Ze merkt dat het een voordeel kan zijn: het breekt het ijs. Je kunt iemand op zijn gemak stellen of even wat dingen navragen.

Bij RTV Utrecht zijn er per dag vijf à zes verslaggevers. De uitzendingen moeten worden gevuld, alle reportages worden uitgezonden dus het moet perfect zijn. Een goede voorbereiding is daarbij essentieel.

Voor elke reportage moet van te voren goed worden nagedacht over een aantal dingen. De reportage moet een hoofdpersoon hebben, eventuele nevenpersonages, een locatie en je moet nadenken over de handelingen die verricht worden.

Daarnaast moet je zorgen dat je soundbytes hebt en hoe je verhaal eruit moet zien qua scènes. Het begin- en eindshot zijn het belangrijkst, die moeten boeiend zijn.

Om te voorkomen dat je er tijdens de montage achter komt dat je eigenlijk wat shots mist, is er een vuistregel. Per handeling moet je minstens zes shots draaien.

Nagel geeft als voorbeeld een schrijvend persoon. De zes shots zijn dan als volgt: een close-up van de handen, een close-up van de ogen, een totaalshot, een over the shoulder, een cut away en een creatief shot.

Over dat creatieve shot wordt vaak het langst nagedacht. Het kan wel eens helpen om de camera van het statief te halen. Zet hem op ‘tafelhoogte’ of op de grond. Niets zo leuk als een paar voeten die door de sneeuw lopen.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk