Kenniscentrum

Ctr-F: Computervaardigheden: Doelgericht en verfijnd zoeken op het internet

‘Stop searching and start finding!’ is het motto dat je hopelijk al een stuk beter kunt naleven na de masterclass in zoekvaardigheden van Luuk Sengers. Het internet is een gigantische bron van informatie, waar je als je niet precies weet waar je moet zoeken, lang niet altijd alles vindt. Dat kan natuurlijk ook anders, volgens Sengers.

Door: Bart van Pagée

Het zal voor bijna iedereen wel herkenbaar klinken: Je zoekt iets op het internet en voordat je er überhaupt goed over na hebt gedacht zit je al op Google.nl. Daar typ je maar iets in, in de hoop dat dat ene stuk, dat ene artikel of precies die persoon die je zoekt in de eerste vijf hits staan. Je zal echter vaak teleurgesteld worden door Google.

Nu is de grootste zoekmachine op internet niet slecht, meent Sengers, maar hij is wel beperkt.

Google neemt namelijk lang niet alle websites op het internet mee in haar zoekresultaten. Gelukkig is dat ook niet erg, want er zijn genoeg andere zoekmachines die je verder kunnen helpen.

Sengers toont aan dat wanneer dezelfde zoekterm op Google tegenover bijvoorbeeld Yahoo invoert, je al compleet verschillende resultaten oplevert.

Je kunt je dus bedenken dat het zoeken op verschillende sites je misschien al een stuk verder kan helpen. Maar om nou voor elk stukje informatie zowel Google, Yahoo als Bing te gaan gebruiken is ook natuurlijk erg tijdrovend.

De oplossing voor dit probleem is zowel simpel als vrijwel onbekend: De metazoekmachine. Een zoekmachine die de resultaten van andere zoekmachine met elkaar koppelt en terugbrengt naar één duidelijk overzicht.

Als Google je teleurstelt, kunnen die metazoekmachines (zoals dogpile.com of ixquick.com) je misschien dus al een stuk dichter bij dat stukje informatie brengen.

Maar is Google dan slecht of onbetrouwbaar? Nee, zegt Sengers, maar je moet wel weten waar je naar zoekt en die hooiberg aan informatie weten af te breken. De zogenaamde ‘commando’s’ zijn daar een geweldig hulpmiddel voor.

Laten we zeggen dat je op zoek bent naar een vertrouwelijke biografie van Barack Obama.

Als je op Google zoekt op ‘Barack Obama’ krijg je natuurlijk belachelijk veel resultaten, en misschien lang niet allemaal even betrouwbaar. Het gebruik van commando’s kan je zoekterm gerichter maken.

Wanneer je namelijk zoekt naar ‘Barack Obama site:whitehouse.com’ zal je namelijk heel andere resultaten krijgen. De commando (site:) dwingt Google om alleen maar te zoeken binnen alle webpagina’s van whitehouse.com, een site die natuurlijk vertrouwelijker is dan Wikipedia.

En zo zijn er nog tientallen andere commando’s die je kan gebruiken, legt Sengers uit. Heb je geen zin om al die commando’s uit je hoofd te leren? Dat hoeft gelukkig ook helemaal niet.

Met het gebruik van Google’s ‘advanced search’ kun je al die afbakeningen gebruiken zonder ze in te hoeven voeren. In plaats van zoeken, kan je dan beginnen met het vinden van informatie.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk