Kenniscentrum

Ctr-F: Computervaardigheden: Doelgericht en verfijnd zoeken op het internet

‘Stop searching and start finding!’ is het motto dat je hopelijk al een stuk beter kunt naleven na de masterclass in zoekvaardigheden van Luuk Sengers. Het internet is een gigantische bron van informatie, waar je als je niet precies weet waar je moet zoeken, lang niet altijd alles vindt. Dat kan natuurlijk ook anders, volgens Sengers.

Door: Bart van Pagée

Het zal voor bijna iedereen wel herkenbaar klinken: Je zoekt iets op het internet en voordat je er überhaupt goed over na hebt gedacht zit je al op Google.nl. Daar typ je maar iets in, in de hoop dat dat ene stuk, dat ene artikel of precies die persoon die je zoekt in de eerste vijf hits staan. Je zal echter vaak teleurgesteld worden door Google.

Nu is de grootste zoekmachine op internet niet slecht, meent Sengers, maar hij is wel beperkt.

Google neemt namelijk lang niet alle websites op het internet mee in haar zoekresultaten. Gelukkig is dat ook niet erg, want er zijn genoeg andere zoekmachines die je verder kunnen helpen.

Sengers toont aan dat wanneer dezelfde zoekterm op Google tegenover bijvoorbeeld Yahoo invoert, je al compleet verschillende resultaten oplevert.

Je kunt je dus bedenken dat het zoeken op verschillende sites je misschien al een stuk verder kan helpen. Maar om nou voor elk stukje informatie zowel Google, Yahoo als Bing te gaan gebruiken is ook natuurlijk erg tijdrovend.

De oplossing voor dit probleem is zowel simpel als vrijwel onbekend: De metazoekmachine. Een zoekmachine die de resultaten van andere zoekmachine met elkaar koppelt en terugbrengt naar één duidelijk overzicht.

Als Google je teleurstelt, kunnen die metazoekmachines (zoals dogpile.com of ixquick.com) je misschien dus al een stuk dichter bij dat stukje informatie brengen.

Maar is Google dan slecht of onbetrouwbaar? Nee, zegt Sengers, maar je moet wel weten waar je naar zoekt en die hooiberg aan informatie weten af te breken. De zogenaamde ‘commando’s’ zijn daar een geweldig hulpmiddel voor.

Laten we zeggen dat je op zoek bent naar een vertrouwelijke biografie van Barack Obama.

Als je op Google zoekt op ‘Barack Obama’ krijg je natuurlijk belachelijk veel resultaten, en misschien lang niet allemaal even betrouwbaar. Het gebruik van commando’s kan je zoekterm gerichter maken.

Wanneer je namelijk zoekt naar ‘Barack Obama site:whitehouse.com’ zal je namelijk heel andere resultaten krijgen. De commando (site:) dwingt Google om alleen maar te zoeken binnen alle webpagina’s van whitehouse.com, een site die natuurlijk vertrouwelijker is dan Wikipedia.

En zo zijn er nog tientallen andere commando’s die je kan gebruiken, legt Sengers uit. Heb je geen zin om al die commando’s uit je hoofd te leren? Dat hoeft gelukkig ook helemaal niet.

Met het gebruik van Google’s ‘advanced search’ kun je al die afbakeningen gebruiken zonder ze in te hoeven voeren. In plaats van zoeken, kan je dan beginnen met het vinden van informatie.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk