Kenniscentrum

Verslagen & handouts lokale uitzoekjournalistiek 2011

Op 24 september 2011 vond de eerste trainingsdag lokale uitzoekjournalistiek plaats. Was je deelnemer en ben je op zoek naar de handouts? Had je er graag bij willen zijn, maar is dat dit keer niet gelukt? Zie de verslagen van de sessies hieronder. Bovendien gaat de VVOJ zich inzetten voor een nieuwe trainingsdag lokale uitzoekjournalistiek. Meer informatie volgt zodra er meer bekend is!

Handouts
Heb je deelgenomen aan de trainingsdag en ben je op zoek naar het lesmateriaal? Download hier dan de handouts.
1. Download van Erik Hennekam over het zoeken in archieven (pdf document, alleen voor VVOJ-leden en deelnemers aan de trainingsdag, inloggen vereist).
2. De handouts van de sessies van Luuk Sengers kun je rechtstreeks van hemzelf krijgen. Mail naar Luuk Sengers (journalist@luuksengers.nl) en het materiaal wordt je digitaal toegestuurd.
3. Download handleiding camera-journalistiek van Ulrike Nagel

Verslagen
* Schatten uit de Rekenkamer. Tekst: Lieke Eerland
* Milieu: Twee verhalen. Tekst: Lieke Eerland
* Ctrl-F: computervaardigheden: Doelgericht en verfijnd zoeken op internet. Tekst: Bart van Pagée.
* Scoop ’n Spoon: Café-journalistiek en mensen managen. Tekst: Bart van Pagée
* De oudste steen boven. Tekst: Anjuli Veltman.
* Dieptescherpte, camjo in de dorpsstraat. Tekst: Anjuli Veltman.
* Peil je stad. Tekst: Anjuli Veltman
* Van vermoeden tot publicatie. Tekst: Anjuli Veltman

Binnenkort volgen meer verslagen.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk