Kenniscentrum

Sociale Netwerk Analyse met NodeXL

Onze communicatiecontacten krijgen steed meer de vorm van een netwerk. Niet face to face of verwantschap speelt een rol maar digitale bereikbaarheid. Dat maakt het analyseren van onze communicatie bijzonder geschikt voor een sociale netwerkanalyse. Wie staan centraal in bijvoorbeeld Twitter contacten; wie is een verbindende schakel in je Facebook relaties, of wie moet ik benaderen voor een effectieve reclame campagne?
Was vroeger een sociale netwerkanalyse redelijk ingewikkeld, nu gaat de gereedschapskist van de wetenschap steeds verder open. Een sociale netwerkanalyse is ook door geschoolde journalisten te maken.
In deze hands-on training komen de volgende onderdelen aan de orde:
? Wat is een sociale netwerkanalyse? Een korte samenvatting van de theorie en de belangrijkste analyse instrumenten.
? Een voorbeeld van sociale netwerkanalyse: Twitterrelaties tussen parlementairejournalisten en politici in Den Haag.
? Werken met NodeXL, een template voor Excel, dat dataverzameling en analyse snel en eenvoudig mogelijk maakt
? Beginnen met een eigen analyse: wat is journalistiek interessant, verzamelen van data en analyse.
Voorkennis: kunnen werken met Excel

Docent: Peter Verwey
Datum: volgt
Tijd: volgt
Maximum aantal deelnemers: volgt

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk