Kenniscentrum

Onderzoeksverslaggeving heeft wat losgemaakt

Het Dagblad van het Noorden is op 1 april 2011 begonnen met onderzoeksteam. Drie verslaggevers van de regionale krant zijn ervoor vrijgemaakt. Chef nieuwsdienst Jan Rozendaal doet op deze plek tweewekelijks verslag van de ontwikkelingen. Hij hoopt op actieve lezers, die willen meedenken.

door Jan Rozendaal

Daar zijn we weer. Zijn die onderzoeksverslaggevers en hun chef dan drie maanden op vakantie geweest? De vorige bijdrage verscheen op 5 juli op deze plek, voor de goede volger. Nee, zo zit ook onze werkelijkheid niet in elkaar.

Nagenoeg alle collega’s van de nieuwsdienst zijn deze zomer op vakantie geweest en dat betekent dat de onderzoekers in grotere regelmaat – zeg maar: continu – in de dagelijkse verslaggeving zaten. Om ook in de zomer een nieuwswaardige krant in de benen te houden.

Maar goed, de zomerseries zijn gestopt – nieuwe onderzoeksverhalen in de steigers gezet. Daar tussenin hebben we onszelf – of beter: onze prestaties – geëvalueerd. Wat hebben we voor elkaar gebokst nadat we 1 april in het diepe zijn gesprongen?

Zes onderwerpen hebben we tot een goed eind in de krant gebracht:

1. Wat gebeurt er met dode huisdieren?
2. Waar komen de Europese landbouwsubsidies terecht?
3. Groninger raadsleden over gemeentelijke herindeling
4. Profiel burgemeester Rehwinkell
5. Mishandelde politieagent gevolgd tot aan de rechtszaak
6. Gemeenten verliezen vele miljoenen op grondbedrijven

Niet uit de verf kwam een nauwgezette inventarisatie van de maatregelen die de (ongeveer 35) gemeenten in Drenthe en Groningen aankondigen in hun voorjaarsnota. Zo wilden we een overall beeld construeren voor ons verspreidingsgebied. Maar de vaagheid en ongelijke manier van berekenen van/in de nota’s maakte dit onmogelijk. Met de begrotingen voor 2011 in het najaar gaan we het opnieuw proberen.

De échte grote klapper, op basis van een klein nieuwsfeitje ergens uit de provincie, hebben we ook nog niet boven tafel kunnen krijgen. Maar over het geheel zijn wij tevreden met de resultaten in de eerste drie maanden. Stuk voor stuk waren dit eigen, onderscheidende verhalen.

Voor de komende maanden hebben we een aantal nieuwe verhalen op de rol staan. Natuurlijk zit daar een profiel bij. Net als bij Rehwinkel, gebaseerd op tenminste dertig interviews. De andere onderwerpen zitten onder meer in de hoek van onderwijs, gezondheidszorg en internet.

Daarnaast krijgt de samenwerking met Hogeschool Windesheim steeds meer handen en voeten. Volgende maand gaan we ons eerste onderzoek doen. Een stuk of 70 eerstejaars studenten gaan voor ons op pad om aan de deur in Drenthe en Groningen onderzoek te doen.

Wat we ook merken is dat andere collega’s binnen de krant met onderzoeksvoorstellen komen. Daar zit een aantal puike verhalen bij. Soms doet de collega dat helemaal zelf, in andere gevallen in samenwerking met een van de onderzoeksverslaggevers.

Én, iets wat weinigen in het Noorden tot voor kort voor mogelijk hadden gehouden, Dagblad van het Noorden gaat een onderzoeksproject doen met de collega’s van RTV Noord.

Kortom: de onderzoeksverslaggeving bij DvhN heeft wat los gemaakt. Wordt vervolgd.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk