Kenniscentrum

Alle bronnenmateriaal hebben we voorzichtigheidshalve op een stick gezet

Het Dagblad van het Noorden is op 1 april 2011 begonnen met een onderzoeksteam. Drie verslaggevers van de regionale krant zijn ervoor vrijgemaakt. Chef nieuwsdienst Jan Rozendaal doet op deze plek tweewekelijks verslag van de ontwikkelingen. Hij hoopt op actieve lezers, die willen meedenken. Deel 6.

door Jan Rozendaal

Twee weken na plaatsing van het profiel van burgemeester Peter Rehwinkel in Dagblad van het Noorden (zie vorige aflevering van deze blog), is het stof nog niet neergedaald.

Rehwinkel zelf heeft Dagblad van het Noorden op zijn zwarte lijst gezet. Naar aanleiding van mijn vorige column heeft hij, via de microfoon van BNN Today een verkapte oproep gedaan aan de luisteraars om hun abonnement op Dagblad van het Noorden op te zeggen.

Daar staat tegenover dat van de dertig mensen die wij hebben gesproken voor het profiel, niemand na plaatsing iets heeft teruggenomen. Een grote groep mensen uit Rehwinkels (werk)omgeving die we niet hebben benaderd voor het profiel, trakteerde ons op louter bijval.

Overigens slaat Rehwinkel ook geen gaten in het verhaal met zijn kritiek. Hij komt niet verder dan de vraag ‘Waarom ik?’.

En inhoudelijk miste hij een beschrijving van hoe goed er binnen het college van burgemeester en wethouders wordt samengewerkt, aldus de burgemeester tijdens een persconferentie ten stadhuize.

Hij vergat te vermelden dat binnen het college de afspraak was gemaakt om niet met onze verslaggever te praten.

Inmiddels heeft de voorzitter van de vertrouwenscommissie, Arjan de Rooij, bij het Openbaar Ministerie in Groningen aangifte gedaan. De PvdA-fractievoorzitter wil dat wordt uitgezocht wie er uit de vertrouwenscommissie naar Dagblad van het Noorden heeft gelekt.

Het gaat om de beschrijving van de sollicitatiegesprekken. Om details uit het tweede gesprek bijvoorbeeld waarin Rehwinkel om een time-out vroeg. En hoe de uiteindelijke stemming verliep, kwam naar buiten.

Het Openbaar Ministerie heeft aan het gemeenteraadslid laten weten dat het geen heil ziet in de zaak.

“Een journalist hoeft zijn bronnen niet prijs te geven en de kans dat degene die heeft gelekt hier openheid van zaken over geeft, is erg klein. Onderzoek heeft dus weinig zin”, aldus woordvoerder Karin Hoving van het OM.

De PvdA-fractievoorzitter in de Groninger gemeenteraad lijkt zich niet bij het OM-besluit neer te leggen en overweegt in beroep te gaan:

“We hebben binnen de commissie afgesproken dat we de geheimhoudingsplicht zwaar laten wegen. Ik vond het daarom erg belangrijk om aangifte te doen van schending van deze afspraak”, zegt De Rooij, die ook wil voorkomen dat sollicitanten in de toekomst geen vertrouwen hebben in de discretie van een commissie.”

Omdat er misschien dus toch een onderzoek komt en laptops in beslag kunnen worden genomen, heeft de verslaggever voorzichtigheidshalve alle bronnenmateriaal op een stick gezet en ergens in bewaring gegeven.

Tot slot de relatie Rehwinkel vs Dagblad van het Noorden?

Wij hebben meerdere malen de afgelopen twee weken een interviewverzoek ingediend, maar dat heeft hij steeds geweigerd.

Ook een ‘kopje koffie drinken zonder dat er meteen een verhaal van komt’ wil de burgemeester niet. Het zij zo. Het is vooral zijn oorlog, niet die van ons.

I.v.m. zomerstop verschijnt de volgende column in september.

Links:
* ‘Geen onderzoek naar lek in Groningen’, Dagblad van het Noorden, 2 juli 2011
* Beluister hier een radiofragment met daarin de reactie van Peter Rehwinkel op de publicatie in Dagblad van het Noorden.

* Ben je VVOJ-lid? Log in en reageer hier op deze website op de column van Jan Rozendaal.

* Je kunt Jan Rozendaal ook volgen op LinkedIn en Twitter, of persoonlijk mailen.

* Lees hier eerdere afleveringen van Rozendaals Rubriek:
Aflevering 6, 19 juni 2011
Aflevering 5, 3 juni 2011
Aflevering 4, 17 mei 2011
Aflevering 3, 29 april 2011
Aflevering 2, 15 april 2011
Aflevering 1, 1 april 2011

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk