Kenniscentrum

Reuring om de krant wílden we; reuring hèbben we

Het Dagblad van het Noorden is op 1 april 2011 begonnen met een onderzoeksteam. Drie verslaggevers van de regionale krant zijn ervoor vrijgemaakt. Chef nieuwsdienst Jan Rozendaal doet op deze plek tweewekelijks verslag van de ontwikkelingen. Hij hoopt op actieve lezers, die willen meedenken. Deel 6.

door Jan Rozendaal

Eén van de eerste verhalen die onze onderzoeksploeg op het lijstje had staan was een profiel van Peter Rehwinkel, de ‘nieuwe’ burgemeester van Groningen.

Toen hij een jaar de eerste man van de belangrijkste stad van het Noorden was, hebben we wel een interview met hem gelezen waarin hij aankondigde ‘nooit meer wat anders te willen’, maar dat was tamelijk kritiekloos opgeschreven.

Nu, onderhand weer een jaar verder, is het tijd om de balans op te maken.

We voelden aan ons theewater dat het wel eens een kritisch profiel zou kunnen worden. Signalen uit allerlei geledingen binnen en buiten het stadhuis gaven daar aanleiding toe. Het moest dus wel een doorregen verhaal worden.

Ruim dertig mensen zijn er gesproken over Rehwinkel. En om het beeld van de één te verifiëren, zijn uit alle kringen ten minste twee personen geïnterviewd.

Behalve uit de kring van wethouders, omdat zij vermoedelijk zijn teruggefloten door de burgemeester himself. Dit nadat de verslaggeefster Rehwinkel op de hoogte had gebracht dat ze met een profiel van hem bezig was voor Dagblad van het Noorden.

Gelukkig had zij daarvoor al met een wethouder gesproken. Ze wilden wél graag het verhaal voor publicatie lezen, hadden ze de voorlichter aan de verslaggever durven laten vragen.

Ja, dahaag! (Overigens mailde Rehwinkel een lijstje met namen van mensen die hij graag wilde dat we zouden spreken. Daar hebben we ook een redelijk aantal van gesproken).

Eén iemand zag in tweede instantie af van medewerking, een handjevol wilde niet, maar meer dan dertig werkten mee.

De één wilde niet worden geciteerd, de meesten wel. In elk geval zijn alle afzonderlijke interviews uitgewerkt en aan degenen die geciteerd wilden worden ook ter controle op onjuistheden voorgelegd. Niemand trok iets van de uitlatingen in.

Vervolgens is op basis daarvan het profiel geschreven. Een verhaal dat begon met een beschrijving van het tweede en laatste sollicitatiegesprek, waarin Rehwinkel het – ondanks dat hij peentjes zweette en om een time-out vroeg – redde om zijn zo geambieerde baan binnen te slepen.

Zelfs de uitslag van de stemming melden we.

Zo mooi, dat je met details uit zo’n geheim overleg dit verhaal kan beginnen. Een niet te verbeteren fundering.

Vrijdag 17 juni, een dag voor plaatsing, hebben we het stadhuis laten weten dat het profiel de volgende dag in Dagblad van het Noorden zou komen.

Daar schrokken ze van op het stadhuis, want Rehwinkel zelf meende te weten dat het profiel er niet meer zou komen. Het duurde nu al zo lang (en blijkbaar had hij nog wat spreekverboden uitgevaardigd in zijn omgeving).

Vervolgens zijn de verslaggever, andere collega’s en de hoofdredactie vrijdagmiddag onder druk gezet door Rehwinkel omdat hij het verhaal vooraf wilde lezen.

Dat hebben we niet gedaan. Verslaggever en krant zijn vervolgens door de burgemeester op de zwarte lijst gezet. Nog voordat hij één letter van het verhaal had gelezen.

En wat stond er dan in? De samenvatting is dat Rehwinkel een dorpsburgemeester in de grote stad is. Hij is te strikken door elke buurtvereniging en kinderdagverblijf voor een officiële handeling, maar bestuurlijk komt hij tekort. Een beeld dat door velen, ook nu, na plaatsing, wordt bevestigd.

Binnen en buiten het stadhuis wordt er veel over het verhaal gepraat. De collega’s van RTV Noord hebben het opgepikt; mét bronvermelding.

Reuring om de krant met eigen verhalen, er toe doen – dat was één van de opdrachten die we van de hoofdredactie hadden meegekregen als onderzoeksclub (lees aflevering 1 nog maar eens terug). Puntje gescoord, dacht ik zo…

* Ben je VVOJ-lid? Log in en reageer hier op deze website op de column van Jan Rozendaal.

* Je kunt Jan Rozendaal ook volgen op LinkedIn en Twitter, of persoonlijk mailen.

* Lees hier eerdere afleveringen van Rozendaals Rubriek:
Aflevering 5, 3 juni 2011
Aflevering 4, 17 mei 2011
Aflevering 3, 29 april 2011
Aflevering 2, 15 april 2011
Aflevering 1, 1 april 2011

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk