Kenniscentrum

Vasthouden aan ingezette koers

Het Dagblad van het Noorden is op 1 april 2011 begonnen met een onderzoeksteam. Drie verslaggevers van de regionale krant zijn ervoor vrijgemaakt. Chef nieuwsdienst Jan Rozendaal doet op deze plek tweewekelijks verslag van de ontwikkelingen. Hij hoopt op actieve lezers, die willen meedenken.

door Jan Rozendaal

Eén van de onderzoeksopdrachten die vanaf het begin op ons lijstje stond was het in kaart brengen van de verliezen van de grondbedrijven van de Drentse en Groningse gemeenten.

Immers: ook in het Noorden hebben gemeenten links en rechts vele hectaren boerenland aangekocht in de wetenschap dat daar huizen of bedrijven op zouden worden gebouwd.

Maar die wetenschap is met de financiële crisis als een kaartenhuis in elkaar gedonderd.

Achteraf kun je (altijd) makkelijk zeggen dat die gemeentebesturen allemaal een beetje overmoedig zijn geweest. Onteigenen wat je kan, want de aannemers, projectontwikkelaars, particulieren en bedrijven staan in de rij.

Tot die vermaledijde crisis dus. En nu zitten al die gemeenten met weiland waarop niemand een huis of bedrijf wil zetten. Rente betalen in plaats van euro’s incasseren.

En dan komen de rekenmeesters van de banken langs op het gemeentehuis om te vertellen dat die hectares weiland ook nog eens veel minder waard zijn dan waarvoor ze in de boeken staan.

Tonnen, miljoenen euro’s in één keer afboeken. Verplicht je verlies nemen.
Interessante materie om de verliezen van de noordelijke gemeenten in kaart te brengen. Want misschien moet er daarom wel een zwembad worden gesloten, de OZB wat extra omhoog of wordt het herbestraten uitgesteld.

Omdat de meeste gemeenten, zeker als je je beperkt tot de voorlichters, die informatie niet met ons willen delen, zijn we eerst met een aantal deskundigen gaan praten of we wel op de goede lijn zaten.

Nou, dat zitten we. Bevestigden die deskundigen aan ons, maar ook anderen gaan inmiddels met het onderwerp aan de haal. De ene dag komt CBS met cijfers over 2009 waaruit blijkt dat Nederlandse gemeenten 414 miljoen hebben verloren op bouwgrond.

Een dag later verstuurt registeraccountant Leo Verhoef uit Wijk bij Duurstede een persbericht naar alle media: grote gemeenten verzwijgen in jaarrekening 2010 honderden miljoenen euro’s verliezen.

Volgens deze luis in de pels van de gemeentelijke cijferaars, houden lokale overheden grote verliezen op grondontwikkeling en bouwprojecten buiten jaarrekening.

We moesten wel even slikken. Moeten we het onderwerp, waar al best wat tijd en energie in zit, maar laten lopen?

Nee. We gaan door. Wij, Dagblad van het Noorden, brengen de verliezen van álle gemeenten in Drenthe en Groningen in beeld. Dat doet niemand anders. Wij volgen onze eigen koers. We laten ons misschien even afleiden door die persberichten en ANP’ers, maar weten nu helemaal zeker dat we op de goede weg zitten.

* Ben je VVOJ-lid? Log in en reageer hier op deze website op de column van Jan Rozendaal.

* Je kunt Jan Rozendaal ook volgen op LinkedIn en Twitter, of persoonlijk mailen.

* Lees hier eerdere afleveringen van Rozendaals Rubriek:
Aflevering 4, 17 mei 2011
Aflevering 3, 29 april 2011
Aflevering 2, 15 april 2011
Aflevering 1, 1 april 2011

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk