Kenniscentrum

Waar blijven die verhalen nou?

Het Dagblad van het Noorden is op 1 april 2011 begonnen met onderzoeksteam. Drie verslaggevers van de regionale krant zijn ervoor vrijgemaakt. Chef nieuwsdienst Jan Rozendaal doet op deze plek tweewekelijks verslag van de ontwikkelingen. Hij hoopt op actieve lezers, die willen meedenken.

door Jan Rozendaal

Langzaam aan begint het te stomen en te garen in de laptops van de onderzoeksverslaggevers van Dagblad van het Noorden. De eerste verhalen staan in de steigers. En volgens de collega’s is dat maar goed ook. In het rookhok worden ze steeds vaker aangesproken op de baan die ze sinds 1 april bekleden.

‘Waar blijven die verhalen nou?’

Nou, ze komen er aan.

Zaterdag 21 mei bijvoorbeeld staat er een productie gepland over huisdieren. Antwoord op vragen als: Wat doet een dierenasiel met de ingeleverde hond of kat die na jaren nog geen nieuw adres heeft gevonden? En: Wat gebeurt er met dode huisdieren? Conclusie getrokken uit de laatste vraag: We hebben er allemaal wat aan…

Overigens worden onze onderzoeksverslaggevers tussendoor, in een rooster van één op de drie weken, ingezet voor algemene verslaggeving voor de dagkrant.

Daarover geschreven: sinds Dagblad van het Noorden een onderzoeksteam heeft, lijkt het wel of we veel breder met lef durven te kiezen.

De afgelopen weken hebben we zonder pardon een of twee verslaggevers een week vrijgemaakt om een stevige klus te klaren voor de zaterdagkrant. Twee keer ging het om een profiel.

Zaterdag 14 mei staat een profiel van Kees van Twist in de krant, waartoe we maandagochtend hebben besloten om een verslaggever de rest van de week daarvoor vrij te spelen. Enkele weken terug hebben we twee verslaggevers vrijgespeeld om een profiel te maken van de Baflokiller.

Deze Alasam S., een uitgeprocedeerde asielzoeker die zijn vriendin en een politieman doodde, zat in beperking, zijn advocaat mocht (en wilde) niets zeggen, maar toch zijn de twee collega’s erin geslaagd om een goed verhaal over hem te maken. En bleek bijvoorbeeld dat Alasam helemaal geen ruzie had met zijn vriendin, zoals andere media meldden.

Het valt op dat dit soort keuzes – voor stevige, tijdrovende eigen producties – makkelijker worden gemaakt op de redactie van Dagblad van het Noorden. Een lezersvriendelijk bijeffect van het onderzoeksteam.

En daarnaast zijn er collega’s van andere deelredacties die zich doen gelden met eigen onderzoeksprojecten. Die hebben de onderzoeksredactie niet nodig. Prima. Het komt allemaal in dezelfde krant, die er volgens mij inhoudelijk alleen maar beter van wordt; één van de doelen van dit initiatief.

* Ben je VVOJ-lid? Log in en reageer hier op deze website op de column van Jan Rozendaal.

* Je kunt Jan Rozendaal ook volgen op LinkedIn en Twitter, of persoonlijk mailen.

* Lees hier eerdere afleveringen van Rozendaals Rubriek:
Aflevering 3, 29 april 2011
Aflevering 2, 15 april 2011
Aflevering 1, 1 april 2011

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk