Kenniscentrum

Samenwerken met studenten

Het Dagblad van het Noorden is op 1 april 2011 begonnen met onderzoeksteam. Drie verslaggevers van de regionale krant zijn ervoor vrijgemaakt. Chef nieuwsdienst Jan Rozendaal doet op deze plek tweewekelijks verslag van de ontwikkelingen. Hij hoopt op actieve lezers, die willen meedenken.

door Jan Rozendaal

Ook al maak je als krant drie verslaggevers vrij voor onderzoek, is dat natuurlijk nooit genoeg om alle plannen die er zijn uit te werken. Of om bepaalde onderzoeken te doen, bijvoorbeeld die waarvoor veel handen nodig zijn.

Maar hulp lijkt onderweg. Met Paul van der Cingel, docent van de School of Media van de Hogeschool Windesheim Zwolle, hebben we een aantal ideeën op een rij gezet. Het toeval wil dat onze start samenvalt met de plannen van Windesheim om onderzoeksjournalistiek structurele aandacht te geven in het onderwijsprogramma. De school wil zich daarmee onderscheiden.

Een slimme zet, waarbij de krant en de school elkaar kunnen helpen.

We hebben voorlopig drie routes bedacht. Te beginnen met ideeënontwikkeling. Studenten voeden de DvhN-redactie met tips en ideeën; zij kunnen voor een frisse kijk zorgen.

Plannen voor verhalen kunnen komen uit werkstukken, maar bijvoorbeeld ook op basis van brainstormsessies. Dit kan aan de hand van de jaaragenda. Binnen twee maanden is de TT, het grootste eendaagse sportevenement van het Noorden. Bedenk daar nou eens een onderzoeksonderwerp bij. Of bij vaderdag, sinterklaas, Zuidlaardermarkt.

Jongerejaarsstudenten kunnen ook worden ingezet voor veldwerk. Dat kan zijn door (in korte tijd) heel veel mensen te interviewen of stapels dossiers door te spitten, op zoek naar die speld. Een prima ervaring voor de studenten om hun researchvaardigheden te ontwikkelen; de krant krijgt een bulk gegevens op basis waarvan representatieve conclusies kunnen worden getrokken.

Dit kan heel goed werken, weten we uit ervaring. Dagblad van het Noorden heeft onlangs een onderzoek gedaan met studenten van de Hanzehogeschool Groningen naar het gebruik van internet door detaillisten in Drenthe en Groningen. En wat de noordelijke consument eigenlijk wil. Zaterdag 7 mei publiceren we de (opmerkelijke) resultaten.

De derde optie die wij voor ogen hebben in de samenwerking met Windesheim is dat vierdejaarsstudenten fulltime meedraaien in een onderzoek van enkele maanden.

Het eerste ‘veldwerk’ idee in deze nieuwe samenwerking, waarbij we fysiek bij zoveel mogelijk mensen even thuis binnen willen kijken om informatie voor een van onze onderzoeksonderwerpen te verzamelen, ligt in de week bij Windesheim. Wij hopen op een mooie samenwerking.

* Ben je VVOJ-lid? Log in en reageer hier op deze website op de column van Jan Rozendaal.

* Je kunt Jan Rozendaal ook volgen op LinkedIn en Twitter, of persoonlijk mailen.

* Lees hier eerdere afleveringen van Rozendaals Rubriek:
Aflevering 2, 15 april 2011
Aflevering 1, 1 april 2011

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk