Kenniscentrum

Tien onderzoeksonderwerpen liggen klaar

Daar zitten we dan. Het onderzoeksteam van Dagblad van het Noorden. Wat zullen we nu eens… Nee, zo zit het natuurlijk niet. Daar hebben we de afgelopen weken, in de voorbereiding, wel over nagedacht. Tien onderwerpen hebben we ons toegeëigend. Tien onderwerpen met drie verslaggevers? Ja, maar er wordt natuurlijk niet aan alle volcontinu gewerkt.

Noot van de redactie: Ben je VVOJ-lid? Log in en reageer onderaan deze column op de ontwikkelingen bij het Dagblad van het Noorden.

door Jan Rozendaal

We hebben een enquête onder alle ongeveer vierhonderd raadsleden en wethouders in de provincie Groningen uitgezet. Rijk en provincie stellen dat plannen voor gemeentelijke herindeling van onderaf moeten komen. Van de gemeenten dus.

Daarom proberen wij nu juist daar de stemming te peilen. Groningen, de provincie, telt een dikke twintig gemeenten. Zeker ook in deze financieel krappe tijden waarin moet worden bezuinigd en steeds meer taken op de gemeenteambtenaren afkomen, lijkt een kleiner aantal voor de hand te liggen.

Maar wie durft het voortouw te nemen? Misschien dat Dagblad van het Noorden een duwtje kan geven.

Een andere collega belt stad en land af om een profiel van een prominente noorderling te onderbouwen. Een stuk of tien, vijftien mensen zijn inmiddels bevraagd.

Lastig is alleen dat nagenoeg niemand onder naam wil reageren. Dat is denk ik een beetje het lot van een regionale krant. Het is allemaal heel dichtbij. Je komt elkaar zo vaak tegen.

Daarnaast wordt aan twee andere zaken actief gewerkt. Eén gaat over gemeentelijke financiën, waarvoor inmiddels de eerste afspraak met een hoogleraar staat; de ander heeft met huisdieren te maken.

En toen stond Baflo op z’n kop. Een drama met een doodgeslagen vrouw, een doodgeschoten politieman en enkele gewonden.

Dat zet ook de wereld van de onderzoeksverslaggeving – in elk geval voor twee van de drie verslaggevers – even een dag stil. De krant van morgen, telt dan alleen.

Nog even over dat profiel. Hoeveel bronnen, uit diverse hoeken, die alleen anoniem willen worden aangehaald, heb je nodig voor een goed profiel?

Is twintig genoeg als ze elkaars verhalen min of meer bevestigen? En hoe laten we onze lezers zien dat er gedegen onderzoek is gedaan naar het functioneren van de desbetreffende persoon?

* Ben je VVOJ-lid? Log in en reageer hier op deze website op de column van Jan Rozendaal.

* Je kunt Jan Rozendaal ook volgen op LinkedIn en Twitter, of persoonlijk mailen.

* Lees hier de eerste aflevering van Rozendaals Rubriek:
Deel 1, 1 april 2011

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk