Kenniscentrum

Tien onderzoeksonderwerpen liggen klaar

Daar zitten we dan. Het onderzoeksteam van Dagblad van het Noorden. Wat zullen we nu eens… Nee, zo zit het natuurlijk niet. Daar hebben we de afgelopen weken, in de voorbereiding, wel over nagedacht. Tien onderwerpen hebben we ons toegeëigend. Tien onderwerpen met drie verslaggevers? Ja, maar er wordt natuurlijk niet aan alle volcontinu gewerkt.

Noot van de redactie: Ben je VVOJ-lid? Log in en reageer onderaan deze column op de ontwikkelingen bij het Dagblad van het Noorden.

door Jan Rozendaal

We hebben een enquête onder alle ongeveer vierhonderd raadsleden en wethouders in de provincie Groningen uitgezet. Rijk en provincie stellen dat plannen voor gemeentelijke herindeling van onderaf moeten komen. Van de gemeenten dus.

Daarom proberen wij nu juist daar de stemming te peilen. Groningen, de provincie, telt een dikke twintig gemeenten. Zeker ook in deze financieel krappe tijden waarin moet worden bezuinigd en steeds meer taken op de gemeenteambtenaren afkomen, lijkt een kleiner aantal voor de hand te liggen.

Maar wie durft het voortouw te nemen? Misschien dat Dagblad van het Noorden een duwtje kan geven.

Een andere collega belt stad en land af om een profiel van een prominente noorderling te onderbouwen. Een stuk of tien, vijftien mensen zijn inmiddels bevraagd.

Lastig is alleen dat nagenoeg niemand onder naam wil reageren. Dat is denk ik een beetje het lot van een regionale krant. Het is allemaal heel dichtbij. Je komt elkaar zo vaak tegen.

Daarnaast wordt aan twee andere zaken actief gewerkt. Eén gaat over gemeentelijke financiën, waarvoor inmiddels de eerste afspraak met een hoogleraar staat; de ander heeft met huisdieren te maken.

En toen stond Baflo op z’n kop. Een drama met een doodgeslagen vrouw, een doodgeschoten politieman en enkele gewonden.

Dat zet ook de wereld van de onderzoeksverslaggeving – in elk geval voor twee van de drie verslaggevers – even een dag stil. De krant van morgen, telt dan alleen.

Nog even over dat profiel. Hoeveel bronnen, uit diverse hoeken, die alleen anoniem willen worden aangehaald, heb je nodig voor een goed profiel?

Is twintig genoeg als ze elkaars verhalen min of meer bevestigen? En hoe laten we onze lezers zien dat er gedegen onderzoek is gedaan naar het functioneren van de desbetreffende persoon?

* Ben je VVOJ-lid? Log in en reageer hier op deze website op de column van Jan Rozendaal.

* Je kunt Jan Rozendaal ook volgen op LinkedIn en Twitter, of persoonlijk mailen.

* Lees hier de eerste aflevering van Rozendaals Rubriek:
Deel 1, 1 april 2011

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk