Kenniscentrum

Dagblad van het Noorden start met onderzoeksteam

Het Dagblad van het Noorden is op 1 april 2011 begonnen met een onderzoeksteam. Drie verslaggevers van de regionale krant zijn ervoor vrijgemaakt. Chef nieuwsdienst Jan Rozendaal doet op deze plek tweewekelijks verslag van de ontwikkelingen. Hij hoopt op actieve lezers, die willen meedenken.
Nu op de VVOJ-website: rechtstreeks reageren op artikelen! Alleen voor VVOJ-leden, inloggen is vereist. Reacties zijn uitsluitend zichtbaar voor leden. Praat hier mee over het initiatief van Jan Rozendaal.

door Jan Rozendaal

Een eerste aflevering van deze rubriek over onderzoeksverslaggeving in Dagblad van het Noorden (DvhN) moet natuurlijk wel een verantwoording zijn. Want het is nog al wat: binnen een slinkende redactie drie verslaggevers vrijmaken voor onderzoeksverslaggeving.

Ere wie ere toekomt: de inspiratie hiervoor komt bij de collega’s van De Limburger vandaan. Dankzij het aanstekelijke verhaal van verslaggever Hans Goossen en zijn hoofdredacteur Huub Paulissen op het VVOJ-congres in Gent in november 2010, kwamen de drie chefs met de grootste verslaggeversploegen van DvhN vastberaden terug in Groningen.

Het voorstel aan de hoofdredactie was duidelijk: wij zijn bereid om ieder een verslaggever in te leveren om zo een onderzoeksteam samen te stellen. Tijdens een speciaal chefsoverleg (over andere zaken) werd het punt besproken en binnen een paar minuten beklonken.

Ik zat nog met een binnenzak vol argumenten – samengevat onder de noemer: laten we gvd eens vooruit denken! – om de vooronderstelde strijd te winnen, maar het was al voor elkaar.

Wat zijn die argumenten dan? Want ook bij DvhN zijn alle voors en tegens voor een onderzoeksteam de afgelopen jaren een paar keer langsgekomen.

Nogmaals, met dank aan de collega’s in Limburg die er net als wij last van hadden niet altijd even serieus te worden genomen. Het regionale suffertje inderdaad. Ten onrechte, maar hoe bestrijd je dat?

Inderdaad, door tegels op te tillen en de grond om te woelen. Door verslaggevers tijd en ruimte te geven om zaken écht uit te zoeken, zonder de druk van ‘die pagina’s van morgen moeten ook vol, ja!’

Júist nu, de tijd dat alles in krantenland onder druk staat, schreeuwt om eigenheid. Juist nu moeten ook de regionale kranten er toe doen als nooit te voren. Opvallen. Nieuws máken. Onderscheiden!

De afgelopen weken is het team samengesteld en is er een lijst met zestig onderwerpen samengesteld en weer uitgedund tot tien om mee aan te slag te gaan. Sommige lijken heel wat te kunnen worden, andere leiden misschien ‘alleen maar’ tot een goed verhaal.

Tussen aanhalingstekens, want ook dat is natuurlijk heel wat waard. Er zitten langlopende klussen tussen en wat snellere. De druk om snel te scoren – niet iedereen bij ons op de redactie is gecharmeerd van het onderzoeksteam – is er.

Alle 125 verslaggevers zijn uitgenodigd om een voorstel voor onderzoek in te dienen en enkele tientallen hebben dit zelfs als doelstelling voor dit jaar meegekregen. Zo hopen we zoveel mogelijk, vanuit verschillende hoeken, ideeën op tafel te krijgen. Het liefst maken we koppels met deze ideeënbrenger en een onderzoeksverslaggever.

Het is 1 april 2011. Dagblad van het Noorden viert de negende verjaardag met de start van het onderzoeksteam. Volg het. Denk mee. Wij staan open voor tips en adviezen.

Ben je VVOJ-lid? Reageer dan rechtstreeks op deze website op bovenstaand initiatief van Jan Rozendaal. Reacties zijn uitsluitend zichtbaar voor leden. Inloggen is vereist.

Je kunt Jan Rozendaal ook volgen op LinkedIn en Twitter, of persoonlijk mailen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk