Kenniscentrum, VVOJ Jongeren

VVOJ Jongerendag 2010

In de werfkelder Workshopruimte Utrecht vond op zaterdag 27 februari de eerste editie plaats van de VVOJ Trainingsdag voor jonge journalisten. Ervaren journalisten deelden hun kennis met een selecte groep van 25 jongeren. Aan de orde kwamen o.a. de volgende kwesties:

• Waar moet je beginnen: hoe kom je aan verhalen?
• Zoeken in archieven.
• Zoeken op het web.
• Interviewen voor onderzoeksjournalisten.
• Het verwerken van stapels informatie, door Luuk Sengers.

Op deze pagina vind je alle informatie en publicaties bij elkaar van de trainingen die gegeven werden.

Twitter-transcript via Whatthehashtag (pdf, 3 maart 2010)

Foto’s van de trainingsdag, gemaakt door Robert Oosterbroek (1 maart 2010)

Laat je inspireren tijdens trainingsdag, verslag van Lex Boon
Binnenstromende pizza Tweets, verslag van Eva Schram

Foto’s en tweets live van de trainingsdag (27 februari 2010)

‘Studenten willen toch onderzoek’, interview met mede-organisator Bart Thiesen (17-2-2010)

Trainingsdag voor jonge journalisten volgeboekt (14-2-2010)

Trainingsdag voor jonge journalisten (3-2-2010)

De trainingsdag werd mede mogelijk gemaakt door Fontys Hogeschool Journalistiek en Studievereniging LeF van de School voor Journalistiek in Utrecht.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk