Kenniscentrum

Vakliteratuur

Hieronder een lijst vakliteratuur over journalistiek en onderzoeksjournalistiek. Ken je een boek dat op deze lijst zou moeten staan? Mail de gegevens naar: webredactie@vvoj.org
Titel: Digitaal verdienen. De bereidheid van consumenten voor digitale journalistieke producten
Auteurs: Erik Brouwer en Marieke van der Donk
Uitgever: Uitgeverij AMB Diemen, 2010
Aantal pagina’s: 144
ISBN: 9789079700271
Prijs: € 20,-
Titel: Crossmediale journalistiek en redactie
Auteur: Arjan Dasselaar en Alexander Pleijter
Uitgever: Van Duren Media, 2010
ISBN: 9789059404472
Prijs: € 44,90
Handboek voor beginnende journalisten/publicisten over de noodzaak om nieuwe media te gebruiken in het werk. Gaat tevens in op de vaardigheden die je daarvoor moet hebben.
Titel: Onderzoeksjournalistiek. Research-proces van idee tot verhaal
Uitgever: Lannoo Campus/Amsterdam University Press, 2009
Redactie: Luuk Sengers
ISBN:9789081489218
Prijs: €24,95
Bekijk ook de speciale website bij dit boek.
Titel: Digging Deeper – A Guide for Investigative Journalists in the Balkans
Auteur: Sheila Coronel
Uitgever: Balkan Investigative Reporting Regional Network (BIRN), Sarajevo, 2009
Pagina’s: 274
Prijs: Gratis
Downloaden: PDF in Engels (6,6 MB)
Titel: Story-Based Inquiry: A Manual for Investigative Journalists
Auteur: Mark Lee Hunter (met medewerking van Nils Hanson, Rana Sabbagh, Luuk Sengers, Drew Sullivan, Pia Thordsen)
Uitgever: Met steun van UNESCO, 2009
Pagina’s: 81
Prijs: Gratis
Downloaden: PDF in Engels. Ook beschikbaar in verschillende andere talen.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk