Kenniscentrum

Verkoop jezelf op het web

Titel: Training Meer met minder – verkoop jezelf op het web
Datum en tijd: zaterdag 28 november, 14.00 uur
Spreker: Karel Platteau
Aantal deelnemers: 20

Tekst: Hille Takken

Hoe verkoop je jezelf online? Deel je kennis en word een referentie. Leer hoe je online meer uit je journalistieke product kunt halen. Ontdek journalistieke marktplaatsen.

Online gaat het om:
– Relevantie
– Reputatie
– Engagement

Deel je kennis en wordt een referentie. Dan moet je dus weten:
– Waar wil je zijn?
– Wie is je gemeenschap?
– Waar is ze?

Vergroot je community, maak gebruik van:
Netlog, Facebook, LinkedIn, MySpace, etcetera

Hoe gaan we onszelf verkopen online? In rangorde van populariteit:
Facebook, Myspace, Blogger, Tagged.com, Twitter.com (maar wel met spectaculair groeipercentage), mediakritiek.be

Maar let op: Alles wat je op facebook plaatst is van facebook.

Karel Platteau wil ons vooral vertellen welke sites hij de moeite waard vindt, en somt dus op:
Technorati.com: blogs doorzoeken met een tag of een sleutelwoord. Bevat ook populaire indexen. En Twittorati.com idem, maar dan voor twitter.

***

Platteau moedigt ook ons ook aan mee te denken over de toekomst van journalistiek op het web. Het Nieman Journalistiek Lab is een gezamenlijke poging om erachter te komen hoe de kwaliteit van de journalistiek kan overleven en gedijen in het internettijdperk.

Tip van Nieman: kies je focus, liefst een heel specifiek onderwerp. Verzamel dan alles op het web over dit ene onderwerp. Stel het beschikbaar met RSS en vraag om aandacht met twitter. Laat er ook you tube filmpjes over dit ene filmpje samenkomen, hou een blog bij over dit onderwerp, zet de links op delicious.

Een 19-jarige Nederlandse jongen biedt nieuws aan via twitter – breaking news- en trekt zo heel veel hits naar zijn website: Breaking news
Je kunt ook in googlenews zoeken naar een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld “Belg Opgepakt”. Eventueel laat je die zoekterm eerst vertalen met google translate en zoek je meteen in vele talen. Wat je vindt, zet je op een website en wat daar staat, maak je weer beschikbaar met een RSS feed.

En dan volgen er nog meer belangwekkende sites:
twitterholic.com Op deze site kun je zoeken op twitter. Daar zie je wie populair is – bijvoorbeeld africafreak.

Frankwatching.com, een onafhankelijk online magazine over ‘het inspirerende internet’. Je vindt er dagelijks artikelen over trends, events, startups en tips & tricks in de digitale wereld.

Hoe kun je posts op je site pushen?
– Ping = notifying aggregators, search engines, directories or feed updates.
– Ping-o-matic
– Pingoat
– Bloglines
– Feedburner

Denk ook eens aan:

– Online journalistieke marktplaatsen
Bijvoorbeeld beamups. The global news marketplace. Of Iamnews.com.

– Contenture.com werkt via micro payments – dus geld vangen voor je content. Maar let op: de meesten hebben al veel moeite om mensen naar hun site te lokken met gratis content.

– Publish2 – collaborative journalism – hier verdien je met je links – maar het is nieuw, dus het is nog even afwachten of het ook echt gaat werken – Je kunt er ook backlinks mee genereren (links op andere websites naar jouw website).

– www.associatedcontent.com – eveneens een open source website – hoe ga je kerstmis vieren? Iemand een goed idee over een vegetarisch gerecht voor kerst?
Global for me – www.globalfm.com is een site die reporters zoekt bij een verhaal en aldoende zorgt dat verhalen worden uitgewerkt. Sitebezoekers mogen helpen geld te vinden om de verhalen uitgewerkt te krijgen door professionele reporters over de hele wereld.

– Spot.us is een donatiepagina, waar je met een journalistiek project onder de aandacht van het publiek kunt brengen. Onder jouw filmpje staat een donatiebalk waarop je kunt zien welk deel van het benodigde bedrag al bijeen is gebracht door donerende sitebezoekers. Het werkt vooral voor community journalism: een vorm van journalistiek die de gemeenschap dient (denk aan onderzoek naar de kwaliteit van onderwijs).

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk