Kenniscentrum

Security: wis je sporen uit, deel 1

Titel: Security – wis je sporen uit, deel 1.
Datum en tijd: vrijdag 27 november 2009, 14.00 uur
Spreker: Ulf Grüner
Aantal deelnemers: 20

Tekst: Hille Takken

Hoe kwetsbaar ben je als journalist op het web? Hoe wis je je digitale sporen uit? Het antwoord van Ulf Grüner is makkelijk:

Zorg dat je je data nooit op een computer bewaart als je die computer ook gebruikt voor e-mail en internet. Sla al je data op een losse usb-stick, of op een laptop waar je verder niets anders op doet. Zorg dat je niet opvalt. Hoe meer software je downloadt om je sporen uit te wissen, hoe verdachter je jezelf maakt voor mensen die eventueel interesse hebben in de sensitieve informatie waarmee jij in de weer bent. Gebruik dus ook geen gecodeerde e-mails, dat is onnodig opvallend.

Andere algemene tips: gebruik voor ieder project een apart e-mailadres.

Mocht je dan toch nog alle mogelijke leuke software willen uitproberen, dan houdt Ulf Grüner van makkelijk te gebruiken oplossingen. Hij doet de volgende suggesties:
– Flexspy.com
– Mobilesetter.de – hier kun je software downloaden waarmee je mobiele telefoon kunt afschermen. Vreemden die het toch proberen, krijgen wel nummers en adressen, maar de verkeerde. Het resultaat is dat ze het ze astronomisch veel tijd kost om je telefoon effectief te kraken. De software kost maar tien euro maar is helaas niet voor iedere telefoon te gebruiken.

Over telefoons verder nog het volgende: gebruik liever prepaid, gebruik je mobiele telefoon nooit thuis, of vlakbij je huis. Vernietig de sim-kaart na gebruik.

Verder kan het verstandig zijn om te werken met een high security usb sticks met zogeheten hardware encryption. Dat wil zeggen: een usbstick die de informatie die erop staat codeert en dus onleesbaar maakt voor onbevoegden. Helaas niet te gebruiken door mac-gebruikers

Om het nog spannender te maken: er zijn ook usb-sticks op de markt met verborgen werkruimte erop. Een eventuele dief denkt dat ie je usb stick heeft gekraakt omdat ie er allerlei recente documenten vindt. Maar de echt sensitieve informatie bewaar je op het verborgen deel.

Tot slot kun je overwegen True Crypt te gebruiken. Het is gratis te downloaden. Maar let op Firefox. Die registreert dat je dit product hebt gedownload. Het is daarom raadzaam om Firefox nadien schoon te maken. Als een eventuele spion ziet dat je True Crypt hebt gedownload weet de eventuele spion dat je iets te verbergen hebt. Zie True Cript voor meer informatie.

Op portableapps.com kun je vele applicaties vinden. Je kunt dan al je favoriete bookmarks, je instellingen, e-mails enz gebruiken op iedere willekeurige windows computer, zonder dat je persoonlijke informatie achterlaat. Wel handig om na afloop van iedere computersessie even je cookies te deleten natuurlijk.

Ook handig: een applicatie die draagbare applicaties wist op de pc of op een Mac: om dus steeds weer je schoon te maken.

Cookies afkomstig van websites die in flash geschreven zijn maken de sitebezoeker navolgbaar. Iedere anders server kan die cookies lezen.

Het is daarom raadzaam om te Werken met toggle private browsing. Dan werk je iedere keer dat firefox start in een modus die voor anderen niet te volgen is. Dan worden ook flashcookies dus niet bewaard. Overigens helpen dergelijke extraatjes bij firefox niet om je documenten af te schermen. Het blijft dus nodig om die op losse usbtick te zetten.

Met Scrapbook kun je een deel van een website lokaal bewaren.

Gecodeerde e-mailservices zijn beschikbaar. Maar iedereen kan zien dat je er gebruik van maakt. Het is beter om tijdelijk een e-mailaccount aan te maken dat je professioneel gebruikt: voor ieder project een apart account.

Je geeft degene met wie je wilt corresponderen de gebruikersnaam en wachtwoord en loggen beiden in op hetzelfde account. Er is dan geen e-mailverkeer van de ene naar de andere persoon.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk