Kenniscentrum

Sociale netwerken: Twitter zonder gekwetter

Titel: Sociale netwerken – Twitter zonder gekwetter
Datum en tijd: zaterdag 28 november 10:45 uur
Sprekers: Michaël Opgenhaffen, Henk Van Ess (VVOJ)
Aantal deelnemers: 22 deelnemers

Tekst: Karen Demaarsschalck

Je moet altijd heel erg goed opletten met sites zoals Twitter en Facebook, zodat je enkel betrouwbare informatie overneemt. Op netwerksites kan je gemakkelijk aan ‘croudsourcing’ doen, wat inhoudt dat je vragen los laat op gigantisch veel mensen. Op deze manier kan je heel snel dingen te weten komen.

Twitter gebruik je om mensen te volgen. Het gaat hier dan meestal om klein/kort nieuws. Zo zijn er bijvoorbeeld veel politiemensen op deze site aangesloten, wat handig kan zijn voor een onderzoeksjournalist. Het grote verschil met LinkedIn is dat Twitter een heel stuk informeler is.

Voor sommigen is dat iets positiefs, anderen vinden het negatiever. Je kan Twitter gebruiken voor verschillende doelen via verschillende manieren. Als journalist kan het je veel opleveren om je biografie op Twitter te zetten, voor onderzoeksjournalisten is dat iets minder van toepassingen aangezien mensen hierdoor hun informatie niet zo snel zullen willen vrijgeven.

Als je een groot bedrijf opzoekt op Twitter en je wilt weten of je erop kan vertrouwen dat het werkelijk over dat bedrijf gaat kijk je best naar de volgers en de gevolgden. Indien ze door velen gevolgd worden en zelf velen volgen zijn ze alvast betrouwbaarder.

Twittersheep wordt gebruikt om te kijken wat er in de biografieën staat van Twitteraars. Dit is een nieuwe functie. Je kan op voorhand mensen hun biografie opzoeken via Twellow.

Je kan sinds kort ook anoniem op Twitter, zodat je stiekem mensen kan volgen. Het is ook handig om per bedrijf een lijst te maken vb: Google employers, en deze lijst in Twitter opslaan. (zie ‘list’)

Ook hier kan je voor de betrouwbaarheid via Twellow controleren. Je moet hier wel duidelijk het verschil opmerken tussen ‘ik werk voor’ en ‘ik werkTE voor’.

Bij de Twittergids kan je op zoek gaan naar groepen mensen die je zoekt, of werken volgens thema. Bijvoorbeeld: Media: op zoek gaan naar journalisten.

Facebook werd reeds frequenter gebruikt door de deelnemers van deze sessie, waardoor men hier veel korter over ging. Er werd ons duidelijk gemaakt dat Facebook reeds 200 miljoen leden telt, waardoor je veel mensen kan bereiken. Ook hier kan je zoeken naar groepen, wat handig kan zijn als onderzoeksjournalist. Bij ‘Search’ kan je ook een filter invoegen waardoor je enorm kan vernauwen en al snel vindt wat je zoekt.

LinkedIn heeft een veel professionelere doelgroep. Je zou het kunnen beschrijven als een virtueel visitekaartje. Je kan mensen toevoegen zodat je je professionele gegevens kan uitwisselen.

Bij connections kun je zien welke netwerken de leden hebben. Via advanced kun je meer mensen zoeken en kan je veel specifieker zoeken. Je kunt via LinkedIn ook berichten sturen naar andere leden. Deze berichten zijn goed voor korte vragen, mensen kunnen hierop antwoorden in hun pauzes.

Voor een reader over deze sociale netwerksites kan je mailen naar vind@me.com

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk