Kenniscentrum

Sociale netwerken: Twitter zonder gekwetter

Titel: Sociale netwerken – Twitter zonder gekwetter
Datum en tijd: zaterdag 28 november 10:45 uur
Sprekers: Michaël Opgenhaffen, Henk Van Ess (VVOJ)
Aantal deelnemers: 22 deelnemers

Tekst: Karen Demaarsschalck

Je moet altijd heel erg goed opletten met sites zoals Twitter en Facebook, zodat je enkel betrouwbare informatie overneemt. Op netwerksites kan je gemakkelijk aan ‘croudsourcing’ doen, wat inhoudt dat je vragen los laat op gigantisch veel mensen. Op deze manier kan je heel snel dingen te weten komen.

Twitter gebruik je om mensen te volgen. Het gaat hier dan meestal om klein/kort nieuws. Zo zijn er bijvoorbeeld veel politiemensen op deze site aangesloten, wat handig kan zijn voor een onderzoeksjournalist. Het grote verschil met LinkedIn is dat Twitter een heel stuk informeler is.

Voor sommigen is dat iets positiefs, anderen vinden het negatiever. Je kan Twitter gebruiken voor verschillende doelen via verschillende manieren. Als journalist kan het je veel opleveren om je biografie op Twitter te zetten, voor onderzoeksjournalisten is dat iets minder van toepassingen aangezien mensen hierdoor hun informatie niet zo snel zullen willen vrijgeven.

Als je een groot bedrijf opzoekt op Twitter en je wilt weten of je erop kan vertrouwen dat het werkelijk over dat bedrijf gaat kijk je best naar de volgers en de gevolgden. Indien ze door velen gevolgd worden en zelf velen volgen zijn ze alvast betrouwbaarder.

Twittersheep wordt gebruikt om te kijken wat er in de biografieën staat van Twitteraars. Dit is een nieuwe functie. Je kan op voorhand mensen hun biografie opzoeken via Twellow.

Je kan sinds kort ook anoniem op Twitter, zodat je stiekem mensen kan volgen. Het is ook handig om per bedrijf een lijst te maken vb: Google employers, en deze lijst in Twitter opslaan. (zie ‘list’)

Ook hier kan je voor de betrouwbaarheid via Twellow controleren. Je moet hier wel duidelijk het verschil opmerken tussen ‘ik werk voor’ en ‘ik werkTE voor’.

Bij de Twittergids kan je op zoek gaan naar groepen mensen die je zoekt, of werken volgens thema. Bijvoorbeeld: Media: op zoek gaan naar journalisten.

Facebook werd reeds frequenter gebruikt door de deelnemers van deze sessie, waardoor men hier veel korter over ging. Er werd ons duidelijk gemaakt dat Facebook reeds 200 miljoen leden telt, waardoor je veel mensen kan bereiken. Ook hier kan je zoeken naar groepen, wat handig kan zijn als onderzoeksjournalist. Bij ‘Search’ kan je ook een filter invoegen waardoor je enorm kan vernauwen en al snel vindt wat je zoekt.

LinkedIn heeft een veel professionelere doelgroep. Je zou het kunnen beschrijven als een virtueel visitekaartje. Je kan mensen toevoegen zodat je je professionele gegevens kan uitwisselen.

Bij connections kun je zien welke netwerken de leden hebben. Via advanced kun je meer mensen zoeken en kan je veel specifieker zoeken. Je kunt via LinkedIn ook berichten sturen naar andere leden. Deze berichten zijn goed voor korte vragen, mensen kunnen hierop antwoorden in hun pauzes.

Voor een reader over deze sociale netwerksites kan je mailen naar vind@me.com

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk